Испанското външно министерство привика френския посланик в сряда, след като френски фермери превзеха испански тежкотоварни камиони и изляха превозвано от тях вино в цистерни в югоизточна Франция в понеделник, предаде Politico.

Френските производители на вино са атакували испанските камиони на пункт за плащане на превозни такси и са излели кoличество за около 90 000 бутилки на магистралата. Демонстрацията е в знак на протест срещу "нелоялната конкуренция" заради по-ниските цени на испанското вино.

Правителството в Мадрид заяви, че случаят е докладван на Европейската комисия.

"Испания вече официално е изразила несъгласието си пред френските власти и ги призова да приемат всички необходими мерки да гарантират с абсолютна сигурност свободното движение на стоки и хора, един от основните принципи на Европейския съюз", заяви външното министерство в Мадрид в свое становище.

Председателят на винопроизводителите във френския регион Од Фредерик Руане заяви, че протестите ще продължат. Според фермерите тези действия са легитимен протест срещу евтиното вино, което идва от Франция и Италия.

Подобен казус не е новост за Франция. През 1995 г. Европейската комисия подведе под отговорност в Париж, след като френски фермери унищожиха ягоди, превозвани от Испания, със същите претенции, че конкуренцията им е нелоялна. Тогава Съдът на ЕС в рамките на емблематичното "Ягодово дело" (The strawberry case) установи, че Франция не е изпълнила задълженията си да предотврати нарушаване на свободното движение на стоки, предвидено в тогавашния договор на Европейската общност.