Все повече потребители определят бирата като напълно натурална напитка, съвместима с балансирания начин на живот

Пием бира наравно с белгийцитеБългария се нарежда на 14-то място по потребление на бира в Европа с консумирани 5,230 млн. хектолитра пиво. Това сочи актуален доклад на браншовата организация Пивоварите на Европа, предоставящ информация за състоянието на сектора през 2014 г. Отново безспорен лидер в класацията е Германия с консумирани 86,512 млн. хектолитра бира, следвана от Великобритания с 43,752 млн. хектолитра и Полша с 37,644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384,4 милиона хектолитра пиво.

Първенци в консумацията на пиво на глава от населението отново са Чехия с традиционните 144 литра, Германия – 107 л. и Австрия – 104 литра. По този показател България и Белгия  си поделят 14-то място със 72 литра бира на глава от населението.

В същото време страната ни заема 17-та позиция по обем производство на бира с 4,9 млн. хектолитра. Първото място отново принадлежи на известната с пивоварните си традиции Германия с 95,3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания и Полша.  Утвърдените в занаята Чехия и Белгия са на 6 и 7-мо място. През 2014 г. европейските страни са произвели общо 384,2 милиона хектолитра пиво.

Докладът на Пивоварите на Европа очертава положителните тенденции в пивоварния сектор и приносът на индустрията за развитието на икономиката на стария континент. Изводите сочат, че браншът се възстановява успешно от икономическата криза от 2008 – 2009 г., доказателство за което е устойчивият ръст на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа. Данните показват също, че през 2014 г. износът на европейските пивопроизводители към държави от цял свят се разгръща във все по-глобален мащаб и е нараснал до 77,5 милиона хектолитра, с 21 % повече спрямо 2009г.

Завишеният интерес на консуматорите към категорията доведе и до откриването на над 700 нови пивоварни в Европа - с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г. Отварянето на нови предприятия за бира през 2014 г. допринесе и за увеличаване на пряката заетост в сектора с 3.4% в сравнение с предходната 2013 година. Лидер по брой пивоварни в Европа вече е Великобритания – 1700, а след нея се нарежда Германия с 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни, а България заема 25-о място с 16 пивоварни.

Други ключови фактори за укрепване на индустрията са също непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове пиво, предлагани на пазарите на стария континент.

„Страната ни не е изключение от тази тенденция. Българските пивовари предлагат висококачествен продукт с напълно съхранени естествени и хранителни качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат произвежданата у нас бира, но не само. Според последното национално представително проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Това е причината над 33 % от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години да смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36% да приемат пивото като „подходяща напитка за тях“. Факт е също, че дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично“, коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

Проучването сочи още, че през октомври пиво най-често е консумирано в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 г.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

От самото си основаване през 1991 г. мисията на Съюза на пивоварите е да подпомага и насърчава развитието на българската пивоварна индустрия, да издига професионалния статут на работещите в сектора, да популяризира устойчивия интегритет в пивопроизводството и  качествата на категорията, да промотира традициите, ритуалите и умерената консумация на пиво като част от съвременната бирена култура и модерен стил на живот.

Съюзът на пивоварите в България е член на Пивоварите на Европа от 2008 г. Българската браншова организация участва активно във всички общоевропейски  инициативи  на колегите от Брюксел и  с приноса си по редица проекти създава  добри практики на международно ниво.       

За контакти:

Милица Крайнова
Агенция Knowbox
М: 0888 47 46 46
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Съюз на пивоварите в България
Тел: 02/ 989 40 24
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.