Дегустация на виноКаскада от събития ще предшества Световния винен конкурс, който ще се проведе за първи път у нас от 29 април до 1 май 2016г. в Пловдив, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Тя е домакин на престижното състезание заедно с Международен панаир Пловдив, който ще бъде център на проявата.

Месеците до началото на предстоящата Винена Олимпиада ще са наситени със събития, подчертаващи значимостта на България като лозаро-винарска страна на световната карта, заявиха от НЛВК. По време на конкурса в програмата на журито са предвидени посещения на винарски изби и лозя, както и на културно-исторически и археологически забележителности, добавиха от там. Това ще допринесе и за подобряване на имиджа на страната като туристическа дестинация, тъй като се очакват над 320 дегустатори от 53 националности - известни търговци, еножурналисти, сомелиери и винени експерти, и повече от 1000 делегати със своите екипи.
България спечели домакинството на Световния винен конкурс в конкуренция с държави, които са сред най-известните производители. Пловдив беше предпочетен, тъй като е център на един от най-важните лозаро-винарски райони в страната - Тракийската низина, съхранила изкуството на древните траки да правят божествената напитка по тези земи пред повече от 9000 години, поясняват от НЛВК.

Международен панаир Пловдив беше избран за център на предстоящия винен шампионат заради модерната инфраструктура и отличните условия, които предлага в своите 17 палати и 15 конферентните зали, както и заради опита в провеждане на прояви от световен мащаб. Тези дадености бяха оценени като отлични от високопоставен представител на Concours Mondial de Bruxelles. Международен панаир Пловдив беше един от двигателите за презентирането и лансирането на кандидатурата на България за домакин на авторитетния конкурс, като цялата подготовка продължи близо две години.

23-о издание на Concours Mondial de Bruxelles ще бъде организирано в партньорство с фирма Pobegex и с подкрепата на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив.