СЪЮЗЪТ НА ПИВОВАРИТЕ ОТЧЕТЕ 24 МИЛИОНА ЛЕВА ИНВЕСТИЦИИ В СЕКТОРА
 ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2014 Г.

През тази година пивоварните компании представиха на пазара 9 нови продуктови прeдложения

Пивоварната индустрия у нас продължава да се развива и инвестира активно в производствени иновации, оборудване и разширяване на асортимента и марки пиво както през изминалата, така и през настоящата година. Това стана ясно по време на пресконференцията на Съюза на пивоварите в България (СПБ), организирана дни преди професионалния празник на бранша – Илинден.

Пресконференция на СПБ 2014За да представят актуални пазарни данни и тенденции в развитието на бирения сектор у нас, в събитието взеха участие Владимир Иванов - председател на УС на СПБ, Николай Младенов - изпълнителен директор на „Загорка” АД, Марко Ниавро - генерален директор на „Каменица” АД, Христо Попов - изпълнителен директор на „Бритос” ЕООД, Димитър Чукарски – председател на Съвета на директорите на „Ломско пиво” АД, Деян Беко – изпълнителен директор на „Карлсберг България” АД и Ивана Радомирова - изпълнителен директор на СПБ и член на УС.

През 2013 г. инвестициите в бранша са 57 млн. лева, а за последните 5 години (2009 – 2013 г.) членовете на СПБ са вложили общо 286 млн. лева в оборудване, производствени мощности, нови технологични линии, логистични центрове и други материални активи. Приходите за бюджета от производството и продажбите на бира за 2013 г. са над 300 млн. лева, от които постъпленията от акцизи са 79 млн. лева. Само за първото полугодие на 2014 г. пивоварните компании, членове на СПБ, са инвестирали 24 млн. лева за бизнес развитие и са разширили портфолиото си с 9 нови продуктови предложения. Въведени са и над 18 опаковки с нов дизайн.

Според данни на СПБ през 2013 г. консумацията на пиво на глава от населението е 74 литра. За същата година на българския пазар са продадени общо 5 462 000 хектолитра бира. Вносът на пиво е 428 000 хектолитра, а износът - 78 000 хектолитра, сочи статистиката на НСИ за 2013 .

През 2013 г. продажбите на бира в PET бутилки отново доминират с пазарен дял от 60%. Делът на стъклените бутилки е 25%, на кеновете – 10%, а на наливното пиво – 5%. В голяма степен тенденциите за продажби по видове опаковки са отражение на покупателните възможности и нагласи на българските консуматори. Запазват се и сравнително високите обеми на продажбите на евтини вносни марки бири, които се разпространяват чрез големите търговски вериги, най-често в кенове.

93% от изпитата в страната бира е произведена от членовете на Съюза на пивоварите. Това е поредното доказателство, че консуматорите високо оценяват безупречното качество на българската бира и продължават да предпочитат традиционните български марки пиво.

Пресконференция на СПБ 2014През настоящата 2014  г. лошите метеорологични условия влияят неблагоприятно върху пазара на бира. Основен фактор за тази тенденция е нетипично хладното и дъждовно време през летните месеци, когато се генерират 50% от годишните продажби на бира (обикновено в периода май-август). Климатичните аномалии се отразиха негативно и върху туристическия поток, което в съчетание с нестабилната макроикономическа среда, доведе до 6% спад в продажбите на пиво на членовете на СПБ за първите шест месеца на 2014 г.

„Въпреки стагнираните продажби на бира в страната пивоварните компании активно реализират дългосрочните си стратегии за капиталови инвестиции и иновации. Вярваме, че пазарът е най-добрият регулатор, а иновациите са най-добрата политика, за да продължим да се развиваме и да предлагаме пиво от най-дoбро качество. Всички колеги запазват темпа за развитие на продуктово си портфолио, предлагайки различни асортименти пиво, подходящо за всеки повод и вкус, и най-важното – продължават да бъдат отговорни работодатели, които развиват най-ценния си капитал - човешките ресурси. Понастоящем в производството на пиво и малц в България са ангажирани 2 500 души, в свързаните сектори на доставчиците – 8 900 души, а работната заетост по веригата на клиентите е 17 000 души”, заяви Ивана Радомирова – изпълнителен директор на СПБ.

Освен за икономическото си и бизнес развитие пивоварният бранш активно работи по инициативи за корпоративна социална отговорност. Основната обществено-полезна програма на Съюза на пивоварите в България е “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”, която има за цел да насърчава и подкрепя масовия спорт като алтернатива и превенция на експериментирането с алкохол от лица под 18 години.

По време на пресконференцията беше отчетено, че през тази година в организираните по кампанията спортни събития и дейности вече са се включили над 1000 участника. Благодарение на активните партньорства със Столична община, Главна дирекция „Национална полиция”, Министерството на младежта и спорта, Българска работническа асоциация „Спорт и здраве” предстоят още много инициативи, като програмата за тяхното провеждане е обявена на сайта на Съюза на пивоварите.  Важен акцент в кампанията ще бъде и публичният фотоконкурс на тема “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”, като за различните етапи на неговото провеждане Съюзът на пивоварите е осигурил 65 поощрителни и 2 големи награди за победителите.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната:”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

От самото си основаване през 1991 г. мисията на Съюза на пивоварите е да подпомага и насърчава развитието на българската пивоварна индустрия, да издига професионалния статут на работещите в сектора, да популяризира устойчивия интегритет в пивопроизводството и високото качество на категорията, да промотира традициите, ритуалите и умерената консумация на пиво като част от съвременната бирена култура и модерен стил на живот.

За контакти:

Милица Крайнова
Агенция Knowbox
М: 0888 47 46 46
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Съюз на пивоварите в България
Тел: 02/ 989 40 24
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.