Траминер - чужд винен сорт гроздеТраминер е поредният отдавна известен на света сорт, който е запазил част от примитивните си характеристики. Той се цени главно заради аромата си и понеже съществуват големи различия между отделните клонове, особено в аромата, понякога го наричат Гевюрцтраминер. Бъдейки специално създаден сорт, той не е засаждан в големи количества, поради което в Германия има едва 775 хектара, 700 хектара в Австрия, 2590 хектара във Франция и 670 хектара в Калифорния. В някои държави от централна Европа, хората не обичат виното да е твърде ароматно и там се предпочитат тези клонове, с по-слаб аромат. Сорта е отдавна познат в Австралия, но едва в последно време засадените с него площи достигат 800 хектара към 1983 година, въпреки че до 1992 година са спаднали до 548 година.

Траминер е устойчив на болести сорт, когато се отглежда в прохладни региони, а когато климата е горещ е по-податлив на болести и се развива много бавно. В хладните региони листата му са големи, слабо триделни, много груби и мъхести от долната си страна. Синусът на дръжката е затворен с припокриващи се краища. При по-горещи климатични условия листата са по-малки и по-гладки, а синусът на дръжката не е толкова затворен. Чепките са малки и сбити с много къса дръжка, а напъпилите близко разположени един до друг леторасти, правят много трудно брането на реколтата на ръка. Плодовете са малки и елипсовидни, а понякога може да се видят и едри и дребни зърна на една чепка; имат наситено розово оцветяване в по-прохладните региони.

Вината произведени от Траминер отгледан в горещ климат не могат да се отличат, въпреки че не винаги това е така. При по-прохладен климат, и когато плодовете са заразени с нобъл рут (noble rot), от гроздето могат да се получат изключително сладки вина с наситения, характерен за сорта аромат.