Сира - чужд винен сорт гроздеТози сорт идва от региона на Ермитажа в местността на долината на река Рона, където е познат под името Сира. Според една теория сорта е бил донесен в Ермитажа от ирански отшелници от Шира, а според друга сорта е бил внесен от Сиракуза от римските легиони, но и версията, че произлиза от долината на река Рона звучи достоверна.

Понякога самият сорт е наричан Ермитаж в Австралия, но не бива да се бърка с Ермитаж от Южна Африка, който всъщност е Сензо. Пети Сира от Калифорния също се оказва друг сорт – Дюреф, който идва от същата част на Франция като Сира, но е бил неправилно наричан Пети Сира. Насажденията със Сира във Франция са нарастнали изключително много от 2700 хектара през 1968 година до 27 000 хектара през 1988, като най-вече се използва, за да придаде характер на вината произвеждани основно от Каринян или Гренаж. В Австралия е имало засадени около 6000 хектара от Сира до 1992 година. Съвсем слабо се отглежда в Тоскана в Италия, и има около 1000 хектара в Аржентина. Има около 500 хектара истинска Сира в Южна Африка.

Сира е устойчив на болести сорт, който расте стелейки се. Има средни по размер, петделни листа, доста груби и релефни, с оформени на туфи влакънца от долната си страна. Чепките се отличават с дължината си, цилиндричната форма и дългите дръжки, доста са рехави, с малки до средно големи, овални плодовете, които много бързо увяхват след като узреят, което прави трудно механическото събиране на реколтата.

В Австралия Сира се е показал като много непостоянен сорт. Отглежда се във всички лозарски региони и се използва за направата на всякакви видове вина. Много често за направата на вино се използва самостоятелно, но се получават и добри купажи с други червени сортове.