Силвание - чужд винен сорт гроздеСилвание, произнасян като Силванер в Германия, първоначално е бил водещ винен сорт в тази страна, но в последните години отглеждането му запада чувствително, за сметка на новосъздадени сортове като Кернер, Scheurebe и Бакхус. От 18 781 хектара през 1964 година, площите засадени със Силвание са се стопили до 7600 хектара през 1994, докато смесените лозя с другите три сорта са достигнали от 349 хектара до 15 000 хектара. Сорта вероятно произхожда от Австрия, въпреки че там насажденията са твърде малко, но може да се срещне под различни имена в централна и югозападна Европа. Във Франция засадени площи са останали стабилни – 2617 хектара през 1988 година. В Калифорния са били 588 хектара през 1982 година, но са намалели до 72 хектара през 1992 г. Малка площ е била засадена и в Австралия.

Силвание е устойчив на болести сорт, който расте сравнително изправен и е изключително продуктивен. Има светло зелени, слабо разделени на три листа, гладки и вълнообразни, като не са окосмени от долната страна. Синусът на дръжката има формата на стеснено „V”. Чепките са от малки до средно големи, имат лека конусовидна форма, добре запълнени са със средно големи, закръглени плодове.

При някои климатични условия от Силвание може да се получи забележително плодово вино, но обикновено сорта придава неутралност на виното, което го прави добро за купажиране. Един от новосъздадените немски сортове, Морио Мускат, който дава добри резултати като се използва самостоятелно, е намерил място и като отличен партньор на Силвание в купажирането.