Семийон - чужд винен сорт гроздеСемийон е един от водещите бели сортове в областта на Бордо Франция, като е третият най-засаждан сорт - 17 500 хектара. Има малко насаждения в Италия и бивша Югославия и вероятно малко повече във Виетнам. В Калифорния има засадени 840 хектара, но най-големите насаждения извън Франция се намират в Южното Полукълбо на планетата. Семийон е водещ сорт бяло грозде в Чили с 35 000 хектара.

В Аржентина насажденията достигат около 2500 хектара, а в Южна Африка са засадени около 1000 хектара, но под името Грийнгрейп (Зелено грозде). В Австралия има приблизително 3000 хектара, като предимно са в Нов Южен Уелс, а по-голямата част от останалото е в Южна Австралия. Много добре се развива в долината Хънтър, заради което е известно под името Хънтър Ривър Ризлинг. Много често Семийон се е бъркал с няколко други сорта в Австралия. Сорта известен като Хънтър Ривър Ризлинг в Западна Австралия се оказва всъщност Шенин Бланк. В Южна Австралия няколко стотин хектара от Крушен са били засадени и иронично наричани Семийон, а и още една малка част насаждения смятани за Семийон, се оказва Ризлинг, докато истинския Семийон е бил засаждан под името Мадейра и понякога като Серсиал. Барнаварта Пино от североизточна Виктория също се оказва Семийон.

Семийон е слабо устойчив на болести сорт, чиито клонове варират от стелещи се до такива, които растат изправено. Има характерни, груби, релефни, от три до петделни листа със слабо окосмение от долната си страна. Чепките са със среден размер, конусовидни, и добре запълнени до сбити. Плодовете са сравнително малки, закръглени и леко елипсовидни; сочни са, но се повреждат лесно от дъждовете. Във Франция е познат само клона на Семийон с бели плодове, но и в Австралия и в Южна Африка е бил открит червен Семийон.

Във Франция Семийон често се заразява с нобъл рут, което влияе на концентрацията на вкусовите характеристики на плодовете. При подобни ситуации Семийон се оставя да ферментира с малки примеси от Совиньон Бланк и често с малко Мускадел, за да се получи желаните резултати. В Австралия Семийон се използва за направата на сухи, бели вина, при не толкова големи реколти и придават отличителни сортови характеристики и завършеност на вината.