Ркацители - чужд винен сорт гроздеРкацители е местен сорт грозде от Грузия, региона на Тбилиси, а е разпространен главно в околностите на Телавив и в долината на река Алазани. Отглежда се още в Молдавия, по крайбрежието на Черно Море, където го познават като Гратиети, а също и в България, от където се изнася вино за Германия под името Соненкийсте. В Австралия е било внесено през 1970 година и малко количество е било засадено в топлият, с добра напоителна система, регион в долината на река Мъри.

То е устойчив на болести сорт със силно изправен растеж. Не дава плодове първите няколко години и се нуждае от дълбоко подрязване. Възлите обикновено са бели, а краищата на младите листа имат силно карминово оцветяване. Леторастите са дълги и изправени, зелени с червеникаво оцветяване на възлите на разклоненията, които стават жълто-кафяви с времето. Листата са средни по размер, малко по-дълги, отколкото широки, петделни. Синусът на дръжката има формата на лира, а понякога е затворен. Листата са тъмно зелени и леко подути отгоре. Гладки са отгоре и са слабо окосмени от долната страна. Зъбците са неправилни по форма и не са остри. Чепките са със среден размер, конусообразни, удължени и рехави с дълга дръжка. Плодовете са бели, средни по размер, имат лека, яйцевидна форма и тънка кожа, която често придобива златисто-червени нюанси, когато плодовете са били изложени на пряка слънчева светлина.

В Австралия реколтите варират от средни до слаби. Вината произведени от Ркацители са добре балансирани, но слаби на характеристики.