Педро Хименес - чужд винен сорт гроздеПедро Хименес също идва от Испания, където насажденията са 33 000 хектара в Естрамадура, регионите на Андалусия и Левант. Въпреки че е един от препоръчваните за направата на шери сортове, съвсем малка част от насажденията се използват с тази цел. Той е най-широко разпространеният и обичан сорт бяло грозде в Австралия, чиито насажденията са 24 000 хектара. В Калифорния отглеждането му е намаляло знчително, по-малко от 100 хектара до 1976г., а след това нови насаждения не са били правени. Малко Педро Хименес се отглежда в Австралия, но не е достатъчни, за да се възстановяват загубите от реколтата. За да даде добри резултати, сорта се нуждае от постоянно сух период за да узрее и да се събере реколтата, какъвто в Австралия лоразските региони не могат да предложат.

Педро Хименес е жизнен сорт, растящ изправен и е продуктивен. Който, обаче, е чувствителен към прахообразната плесен. Листата са със средна големина и са лесни за разпознаване, бъдейки дълбоко разделени на 5, свежо зелени на цвят, тънки и обезкосмени отгоре, със съвсем малко окосмение от долната страна главно по вените. Чепките са едри и добре запълнени със средно големи, закръглени и леко овални плодове, които имат нежна кожа, която много лесно се поврежда от дъждовте. Това може да има лоши последствия и последвано от твърде продължителен разтеж на неравномерно разположени, тежки, компактни чепки по лозите. Лозите в Мърбейн са засадени на 90 сантиметра ширина една от друга, върху "Т" образно, а плетените рамки спомагат за произвдоството на по-изложени на слънчева светлина, по-малки и по-рехави чепки, които по-малко се повреждат от дъждовете. Подобна подредба на лозите спобства за по-голям контрол над разпространението на плесени.

В Испания сорта се използва както за сухи, така и за сладки вина като Монтила-Морилес, Малага и Хумила. Сладките вина могат да се произведат както чрез прибавянето на алкохол преди ферментацията да е завършила, так и чрез прибавяне на mistelle (сладък гроздов сок), или самият гроздов сок, за да доведе до край ферментацията на вината. Вина се правят също и от грозде изсушено на слънце, след събирането на реколтата. В Австралия от това грозде се получава отличен материал за шери, а в по-прохладните региони от него може да се получи добро, освежаващо, неутрално, трапезно вино подходящо за купажиране с по-богати на вкусове сортове.