Зинфандел - чужд винен сорт гроздеЗинфандел е калифорнийското име на този сорт, с което е бил внесен и в Австралия. След спада на интереса към Каринян, Зинфадел сега е вторият най-засаждан сорт червено грозде в Калифорния след Каберне Совиньон, с повече от 13 800 хектара насаждения до 1992 година, той продължава да се развива успешно във всички региони, където е бил засаден. Има вероятност това да е всъщност италианския сорт Примитиво, чиито насаждения обхващат повече 30 000 хектара земна площ в Таранто. Отглежда се също в региона на Далматинската част от бивша Югославия под името Плавац Велики.

Зинфандел е сравнително устойчив на болести сорт, чиито леторасти са доста изправени, а когато узреят стават изключително крепки и чупливи. Има средни до големи листа, пет делни, които се навиват навътре и са съвсем слабо окосмени от долната си страна. Синусът на дръжката има формата на лира, обикновено отворена, но понякога с припокриващи се краища. Чепките са средни до едри, малко или много цилиндрични по форма, сбити със средни до едри по размер, закръглени плодове със забележим, кафяв белег на върха. Изложени на пряка слънчева светлина плодовете лесно изсъхват, а ако лозите са разположени твърде близко една до друга има опасност от гниене на чепките.

Сортът е високо ценен заради количеството, което дава с втората реколта, и изобщо поради факта, че дава втора реколта в Италия. Плодовете лесно се повреждат при механично събиране на реколтата.

От Зинфандел могат да произведат вина с добър, ярък цвят и забележителни сортови характеристики. В Калифорния такива вина не се препоръчва да се купажират с други.