Харшлавелю - чужд винен сорт гроздеХаршлавелю е стар сорт от региона на Токай, Унгария, където се купажира с Фурминт за направата на известните сладки токайски вина. И на двата сорта изглежда се отразяват много добре влиянието бутритис и благородното гниене – ‘нобъл рут’, като при производството на вината се превръщат в изключителна конкуренция на тези произвеждани в района на Сотернс, Франция.

Харшлавелю е жизнен сорт, който цъфти рано и узрява малко преди Фурминт. Подрязването му се използва за получаването на по-малки чепки и производството на по-леки вина. Има навика да расте изправено нагоре. Разцъфналите пъпки са големи и пухкави.

Връхчетата на младите леторасти са отворени, бели и окосмени , а младите листа са светло зелени от горната си страна. Леторастите растат дълги, едри, изправени, набраздени и са светло жълти на цвят. Мустачките са многобройни, силни и разклонени. Младите листа са силно окосмени от долната си страна. Възрастните листа са големи, по-широки, отколкото дълги и почти кръгли като синусът на дръжката им има формата на стеснена лира. Те са цели, понякога триделни, тъмно зелени от горната страна и окосмени от долната. Зъбците са малки.

Чепките са големи, дори твърде големи, продълговати, крилати и се разделят от дълги, светло зелени дръжки. Плодовете са закръглени, средни по размер и златисти, прозрачно жълти на цвят, когато узреят. Имат тънка кожа, а сокът им е сладък и ароматен.