Шенин Блан - чужд винен сорт гроздеШенин е официалното име, под което е известен този сорт във Франция, но често бива наричан и Пино де ла Лоара.Той е основният сорт засаждан в долината Лоара, където насажденията са намалели малко – от 14 200 до 9050 хектара между 1968 и 1988 година. В Калифорния е имало светкавично разрастване на насажденията, които достигнали 11 700 ха през 1992 година. Сортът грешно е мислен за Пино Бланко в Аржентина и Чили, а в дейтвителност е бил Шенин Блан като от него в Аржентина са засадени 4000 хектара. Най-отглеждан Шенин Блан е в Южна Африка, където засадените площи достигат 27 700 хектара, но под името Стийн. Изглежда този сорт е бил внесен в Австралия под няколко наименования и в последствие е изгубил идентичността си. От общо 670 хектара, 100 се намират в западна Австралия, където първоначално са го мислили за Семийон, а 430 в южна Австралия, където са го наричали Албило и Шери.

Шенин Блан е жизнен сорт, който цъфти рано. Една от причините, поради които е толкова популярен в южна Африка е, че леторастите му се захващат здраво и не е лесно да ги повредят силните пролетни ветрове.

Листата са маслиново зелени, груби и релефни, от три до пет делни с мъх по долната страна. Чепките са средно големи, с коносовидна форма, крилати, сбити и с малки, овални плодчета. Проявяват се разлики при отделните клонове във формата и размерите на чепките, във времето на съзряване, а някои клонове са податливи на напукване при много валежи, като освен това чепките започват да гният по време на прибирането на реколтата.

Шенин Блан има добра киселинност и се използва много успешно в южна Африка и Калифорния, за направата на добре балансирани трапезни вина. На определени места в долината Лоара сорта се влияе от т.нар. "аристократично гниене" и впоследствие от него се произвеждат отлични сладки вина. Шенин Блан се използва също за производството на някои много добри шумящи вина.