Видове бираВъпреки че класификацията на видовете пиво едва ли има официален статус навсякъде, то почти всички видове се обозначават по приблизително еднакъв начин по целия свят.
Някои пивоварни са много прецизни в своята категоризация, както немската Kölsch, която определя правила, като например къде и как е произведено пивото. В противоположност, други дават наименование, което им подхожда най-много. Пилзенското пиво, произхождащо от Чехия, се произвежда в целия свят, и с него се сравняват всички светли, долно-ферментирали пива, въпреки че, в много случаи сравнението с него спира до там.
В действителност не е толкова важно по какъв начин са класифицирани пивата, тъй като по много причини съществуват значителни разлики във вкуса и цвета, дори и в един и същи тип. Въпреки това, една основна класификация дава предварителна идея на любителите на пивото, какви са характерните особености на конкретния тип, към който са се насочили. Тя може да съдържа информация за светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса, както и за специфичния състав на самото пивото – ечемичен или пшеничен малц, наличие на пивни дрожди, високо алкохолно съдържание и други.

Ale

Терминът Ейл се приема за общо наименование на горно-ферментиралите, пива произведени в английски стил. Обикновено се обуславят с кехлибарен цвят, а вкусът варира от горчив до сладък. Повечето пива от този тип са с плътно тяло и леко плодов характер.

Alt

В буквален превод наименованието на този тип пива означава “стар”. Те са горно-ферментирали, като претърпяват процеса на съзряване при ниска температура, в продължение на 3 до 8 седмици. Цветът обикновено е сравнително тъмен, с бронзов оттенък, въпреки че се срещат и по-светли разновидности. Пивата са по-скоро меки, слабо горчиви и често имат леко препечен тон. Характерни местни пива за немския град Дюселдорф.

Amber

Това е едно сравнително ново наименование на ейл и отнасящо се предимно към цвета на пивата. С него се обозначават някои белгийски специални пива, както и американски ейл.

Barley wine

Терминът “ечемично вино” се употребява за силни, горно-ферментирали пива. Характерно за тях е високото алкохолно съдържание. Цветът може да варира от сламено-жълт, до тъмен. Някои от най-силните английски пива, тип ейл, също се наричат по този начин.

Belgian ale

Този тип пива са много сходни с типичния английски ейл. Белгийският ейл има малко по-жив и ярък цвят. Белгийците наричат техните пива ейл, когато се обуславят с кехлибарен цвят, горна ферментация и не много високо алкохолно съдържание.

Brown ale

Така нареченит кафяв ейл съществува в две разновидности в Англия, като те малко се отличават една от друга по своята степен на сладост. Съществува и малко по-различна сладко-кисела разновидност на това пиво, произвеждано в Белгия.

Bock

Наименованието на този тип пивa произлиза от немското селище Einbeck. Bock пивaтa, също както Doppelbock, са долно ферментирали и притежават сравнително високо алкохолно съдържание. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц. В основната си част те са сезонни пива, от късна есен до ранна пролет.

Doppel bock

Много плътно и силно пиво, произвеждано предимно в Германия. Отличава се с плътен и наситен цвят, аромат и вкус.

Dortmunder

Произлизат от Дортмунд, Германия. До известна степен наподобяват пилзенските пива, но могат да бъдат разграничени от тях с по-интензивен цвят, по-слабо изразена хмелова горчивина, както и мек плътен вкус. В Холандия също се употребява съкращението Dort, но предимно за пива с по-подчертана сладост и по-високо алкохолно съдържание.

Duvel

Типично белгийски тип пива, носещи името си от съответния град в Белгия. Tе са горно-ферментирали и притежават сламено-жълт цвят, характерно изразена горчивина и високо алкохолно съдържание.

Faro

Много сходни с друг тип пива – Lambic. Това са специфичен вид сладки пива, получени в резултат на спонтанна ферментация.

Fruit beer

Наименованието “плодово пиво”, покрива широк кръг пива, предимно белгийски, оформени чрез добавянето на плодове. В основата си те могат да бъдат Lambic, но обикновено са Gueuze. Най-често добавяните плодове са череша и малина, но са възможни и други, като ябълка и банан. Плодовият вкус на пивата може да варира в значителна степен.

Gueuze

Представлява своеобразна комбинация от младо и съзряло пиво, тип Lambic. Смесени заедно, двете по-нататък оформят пива с характерен сладко-кисел вкус.

Kölsch

Горно-ферментирали пива, в пряка връзка с немския град Кьолн. Това са светли, меки пива със сламено-жълт цвят и богато съдържание на въглероден диоксид. Притежават алкохолно съдържание около 5 об.% и могат да бъдат произведени с малка добавка на пшеничен малц.