Ефектът от умерената консумация на бираТова издание прави обобщение на натрупаните до момента познания за положителния ефект от умерената консумация на алкохолни напитки и по-конкретно на бира. То отразява резултати от проучвания, публикувани от научната общност до 2008 г.
И макар че съществуват противоположни мнения, съдържанието на брошурата отразява мнозинството от научните становища по този въпрос. Публикациите, на които се основава представената информация, са посочени в края на изданието.

Предишните брошури по темата бяха публикувани въз основа на проведените в периода 1999-2003 г. симпозиуми, на които научните среди коментираха ефекта от умерената консумация на алкохол върху здравето и представиха здравословните свойства на бирата.

Настоящото четвърто издание излиза след симпозиума през май 2006 г., на който експерти от цяла Европа се запознаха с последните научни доказателства по темата. Водещ на научната среща беше проф. Джонатан Пауъл от МРС Център за изследване на храненето (MRC – Centre for Human Nutrition Research, Cambridge, UK). Сред лекторите бяха д-р Жан-Мишел Льосерф (Франция), д-р Норбърт Франк (Германия), проф. д-р Арне Аструп (Дания), г-жа Джейн Станифорт (Обединено кралство), д-р Хенк Хендрикс (Нидерландия), д-р Рамон Еструх и д-р Асенсион Маркос (Испания) и проф. Манфред Валц (Австрия). Сред основните лектори беше г-жа Мария Раух-Калат, по това време министър на здравеопазването и жените в Австрия. Техните презентации и ударението, което поставиха върху важността на начина на живот, са сред основните причини, които вдъхновиха „Пивоварите на Европа” да разработят настоящото издание. То включва и препратки към най-нови изследвания и заключения, направени през последните 2007 и 2008 г.

Брошурата е изготвена от „Пивоварите на Европа” с цел да представи по популярен начин доказателства, че бирата, която е здравословна напитка и основна част от нашия хранителен режим от хилядолетия насам, е не само приятна за пиене, но консумирана умерено, отлично се вписва (и дори има полезен ефект) в здравословния хранителен режим и начин на живот на зрелия човек. Стотиците видове бира, които се произвеждат в Европа, съчетават положителния ефект, свързан с алкохолното съдържание, и потенциалните ползи от естествените суровини, използвани в пивоваренето.

На Първия симпозиум за бира и здраве председателстващият направи извода, че при умерена консумация бирата (както виното и спиртните напитки) играе роля за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) и обяви предварителни данни конкретно за здравословния ефект именно от консумацията на бира.
Изданието прави преглед на публикуваните изследвания във връзка с доказани и потенциални ползи от умерената консумация на пиво. Всички раздели са преработени и актуализирани, особено тези, които са свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания, както и е разширен списъкът с други болести, върху които бирата оказва влияние.
Сред включените нови области са проучванията върху: значението на пивото за консуматорите в напреднала възраст, важността на начина на живот, моделите на консумация на алкохол и на хранене, както и обяснение на взаимовръзката между бирата, гликемичния индекс и гликемичното натоварване.

Включените данни нямат за цел да насърчат въздържателите, които изобщо не пият (независимо какви са мотивите за това), да започнат да консумират бира по здравословни причини. Намерението ни е по-скоро да предоставим информация и да уверим тези, които обичат да пият бира, че когато консумацията е умерена, тя не представлява риск за здравето и че най-вероятно дори е полезна.
Брошурата не дава съвети за начина на хранене на отделните хора.

Важно е да се отбележи, че рисковете за здравето, свързани с неуместната и безотговорна консумация на алкохол, са добре установени. Те са изчерпателно описани в други разработки и не са отразени в настоящата брошура.

Джанет Уитеридж
„Пивоварите на Европа”

Изтегли: Ефектът от умерената консумация на бира