Последни новини и събития

Пловдив посрещна Националната бирена ака…

Инициативата на Съюза на пивоварите гостува в Пивоварница Каменица Журналисти и гости се събраха в града на тепетата, за да посетят откритата преди шест месеца „Пивоварница Каменица“. Събитието е част от инициативата Национална бирена академия на Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите...

17-10-2019

Read more

Фетяска - чужд винен сорт грозде

Фетяска - чужд винен сорт гроздеФетяска е стар сорт бяло винено грозде с румънски произход, от който се произвеждат едни от най-висококачествените вина в Румъния. Отглежда се още в България и Русия, в регионите около Черно Море. Сорта не е много плодовит, цъфти много слабо и изисква подрязване на стеблата, за да има добра реколта.

Фетяска е жизнен сорт грозде, който дава средно голяма реколта. Връхчетата на леторастите са отворени и неокосмени. Младите листа са тъмно зелени и имат лек бронзов загар по краищата. Възрастните листа са петделни, синусите на артериите са отворени и гладки със съвсем малко косъмчета от долната страна.

Листата имат лек релеф, сбръчкани са, а синусът на дръжката е широк, като отворена лира. Стеблата са светло кафяви, като може да се забележи по-тъмно оцветяване около възлите. Чепките са малки до средни по размер, цилиндрични и компактни. Плодовете са малки, закръглени и бели на цвят.

В Австралия средната реколта е около 20 тона на хектар, като консистенцията на соковете на плода е добре балансирана с добре титрувани нива на киселинност и ниско съдържание на pH. Вкусовите характеристики са много близки до тези на вината произвеждани от сортове като Семийон, Требиано и Шенин Блан.