Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Фетяска - чужд винен сорт грозде

Фетяска - чужд винен сорт гроздеФетяска е стар сорт бяло винено грозде с румънски произход, от който се произвеждат едни от най-висококачествените вина в Румъния. Отглежда се още в България и Русия, в регионите около Черно Море. Сорта не е много плодовит, цъфти много слабо и изисква подрязване на стеблата, за да има добра реколта.

Фетяска е жизнен сорт грозде, който дава средно голяма реколта. Връхчетата на леторастите са отворени и неокосмени. Младите листа са тъмно зелени и имат лек бронзов загар по краищата. Възрастните листа са петделни, синусите на артериите са отворени и гладки със съвсем малко косъмчета от долната страна.

Листата имат лек релеф, сбръчкани са, а синусът на дръжката е широк, като отворена лира. Стеблата са светло кафяви, като може да се забележи по-тъмно оцветяване около възлите. Чепките са малки до средни по размер, цилиндрични и компактни. Плодовете са малки, закръглени и бели на цвят.

В Австралия средната реколта е около 20 тона на хектар, като консистенцията на соковете на плода е добре балансирана с добре титрувани нива на киселинност и ниско съдържание на pH. Вкусовите характеристики са много близки до тези на вината произвеждани от сортове като Семийон, Требиано и Шенин Блан.