Последни новини и събития

14 000 души се включиха в кампанията за …

Всеки пети българин знае, че спортът е по-добрият начин децата да пораснат, сочи изследване Четвъртокласници и петокласници от 3 училища в Пазарджик ще се включат днес в заключителния за тази година спортен празник, част от превантивната кампания „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ на Съюза на пивоварите в България (СПБ)...

17-11-2017

Read more

Рубин - български винен сорт грозде

Рубин - български винен сорт гроздеСортът Рубин е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен чрез кръстосване на сортовете Небиоло х Сира.

Лист - среден, овален надлъжно, средно до силно нарязан, 5-делен, гол. Петурата е огъната нагоре блюдовидно, с гладка повърхност. Очертанието на средната лапа образува тъп ъгъл. Горните врязове са средно дълбоки или дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор и заострено дъно, понякога отворени, с успоредни страни и остро дъно. Опашният вряз е отворен, стреловиден, много широк. Зъбите са малки, триъгълни, с тясна основа. Нерватурата до първото разклонение отгоре и отдолу е виненочервена. Дръжката е къса, гола, виненочервена. Есенното оцветяване на листа е червено.

Цвят - двуполов.

Грозд - среден, коничен, полусбит до сбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата, жилава.

Зърно - дребно, сферично, синьо-черно, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е тънка, жилава. Месестата част е сочна, с хармоничен вкус. Дръжчицата е средно дълга, тънка, с малко конусовидно ложе.

Рубин е среднозреещ винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Натрупва интензивно захари до 23-25%, а когато зърната стафидират - до 28-30%. Има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Издръжлив е на напукване и гниене. От гроздето се получават висококачествени десертни и трапезни вина.