Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Тръгва "Дефилето на младото вино"

Дефиле на младото виноДефилето на младото вино ще се проведе за пета поред година в Стария град на Пловдив през тази седмица. В “Дни на Младото вино” от 18 часа на Римския стадион е спектакълът „В бъчвата виното кротува, а в човека лудува” на фолклорен танцив ансамбъл „Дилянка” и ансамбъла за народни танци „Гео Милев”. Утре е  постановката „Великденско вино” на Държавен куклен театър.

Дефилето ще има богата културна програма, винени дегустации на бяло, червено и вино розе в 11 зони. Идеята за дефилето на Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив е производителите да представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Росица Кючукова от Асоциацията на винопроизводителите обясни, че тази година реколтата е по-слаба, но консумацията на вино в България нараства, особено сред младите, които избират родното производство.

Официалното откриване ще е на 28 ноември на Лапидариума в Стария град предхождано от Дионисиево шествие от общината. Вечерта започва и шоуто "Вино и огън" на Римския стадион. Билетите са с непроменени цени и с тях може да се дегустират младите вина на 23 винарски изби.  Те ще се предлагат сред уникалната атмосфера на Етнографския музей, Балабановата къща, къщите "Георгиади"  и "Хиндлиян" и още 7 локации в Стария Пловдив. Събитието влиза в Националния туристически календар, както и ще залегне в платформата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Източник: БНР