Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Превантивна програма на Съюза на пивоварите привлича стотици участници

 Българските пивовари  с  публичен отчет за кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”

Спортът е по-добрия начинКато част от политиките си за социална отговорност Съюзът на пивоварите в България (СПБ) реализира дългосрочна програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години под мотото Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Родители, вие можете да повлияете. Целта на кампанията е да се организират и популяризират инициативи за насърчаване на семейния спорт и подобряване на обществената среда като превантивен подход тийнейджърите да не експериментират с алкохол. Програмата на СПБ се осъществява със 100% собствено финансиране, осигурено от пивоварните компании в страната.

От м. март 2013 кампанията е под мониторинга на Европейската комисия като доброволен ангажимент на българските пивовари към общоевропейската платформа Форум за алкохол и здраве. Следвайки практиките си за публичност и прозрачност на осъществяваните обществено полезни инициативи, Съюзът на пивоварите представи на сайта си www.pivovari.com подробен отчет за развитието на програмата.

Отчетите на Съюза и на партньорските организации показват, че през 2013 г. в кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат са се включили над 1900 участника. Според национално представително проучване на Ипсос България през м. юни 16% от пълнолетното население на страната знае за инициативата. Това означава, че посланието Спортът е по-добрият начин децата да пораснат е достигнало до повече от 920 000 българи. В рамките на кампанията са разпространени 10 000 информационни брошури и стотици награди за най-активните участници. За насърчаване на масовия спорт Съюзът на пивоварите продължава да дарява средства за подпомагане дейността на спортни клубове и организации, поддържане на общински спортни площадки и провеждане на събития и експертни консултации, насочени към предотвратяване злоупотребата с алкохол.

През 2013 г. в периода май-ноември, всеки вторник Съюзът на пивоварите е организирал безплатно за всички желаещи спортни тренировки за начинаещи и напреднали. За целта пивоварите са осигурили терени и професионални инструктори по волейбол, изправителна гимнастика, капоейра, кунгфу, баскетбол и зумба.

„За да разнообразним възможностите за физическо възпитание и спорт за малки и големи, акцент в кампанията бяха и някои специални инициативи - турнирът по минифутбол за родители и деца, включването ни в събития за масов спорт на нашите партньори Софийска община и Министерство на младежта и спорта, спортни прояви с популярни лица на българския спорт като волейболиста Евгени Иванов (Пушката) и шефа на Българската федерация по баскетбол - Георги Глушков.”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.  „Важно е да подчертая, че добавената стойност от тези инициативи се генерира и от партньорите ни от Дневния център за деца, юноши и родители към ПИЦ, София и  НПО „Солидарност”. Техните екипи от психолози и социални работници осигуряваха професионални консултации по темите за алкохола, практиките за превенция, проблемите, свързани с израстването на тийнейджърите.”

С решение на Управителния съвет и на Общото събрание на Съюза на пивоварите, превантивната програма „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Родители, вие можете да повлияете” продължава и през 2014 г. Летящият старт на новите инициативи ще бъде даден през м. май, като за първи път тази година много дейности по кампанията ще бъдат реализирани не само в София, но и в други градове в страната. От Съюза на пивоварите отново обещават много приятни емоции на спортния терен, награди за най-активните семейства, както и нови формати в партньорствата и инициативите за споделяне на солидарността в името на по-добрата среда, в която заслужават да растат нашите деца.

Допълнителна информация:

От 2010 г. Съюзът на пивоварите в България инициира програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години„ Родители, разговаряйте с детето си за алкохола. Вие можете да повлияете”. През 2012 г. чрез публичен конкурс за слоуган на кампанията е избрано посланието Спортът е по-добрият начин децата да пораснат.
Като признание за добра практика през м. април 2013 година кампанията  е отличена като финалист в конкурса за Европейските КСО отличия, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е включена като водещ пример за КСО в Световния алманах Brewers Alliance, представен пред официалните европейски институции .
Превантивната програма на Съюза на пивоварите се осъществява с доброволческия труд и целевото финансиране, осигурявани от всички компании за производство на бира в страната:  ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД, “Ломско пиво” АД.

За контакти:

Ивана Радомирова
Изпълнителен директор на СПБ
02/989 40 24