Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

50-те основни марки бира на българския пазар в издание на Съюза на пивоварите

Пътеводител на българската бираСъюзът на пивоварите в България публикува първия по рода си каталог за сектора – „Пътеводител на българската бира”. Богато илюстровано, изданието съдържа любопитна информация за различните аспекти на бирената култура - от историята и традициите на пивопроизводството до характеристиките на видовете бира и златните правила за дегустация и съчетаване с храни. За първи път за приятелите на пивото изчерпателно са представени 50-те традиционни марки бира, произвеждани и дистрибутирани от българските пивоварни компании. За всяка марка е дадено описание на нейните съставки, органолептика и ритуали за консумация.

За характера на категорията от първостепенно значение са естествените суровини за производството на пиво: вода, малц, хмел, пивни дрожди и техните качества, които стават все по-важни за избора на потребителите. Ето защо изданието включва кратки факти за свойствата на пивото при умерена и разумна консумация. Тези данни се основават на резултати от над 200 научни изследвания, проведени от български и чуждестранни учени. Най-интересните от тях показват, че бирата е освежаващо питие със сравнително ниско съдържание на алкохол, оптимална и балансирана напитка, която съдържа ценни хранителни вещества, като същевременно в 100 мл пиво се съдържат 43 калории, а при безалкохолната - 18.
Изданието Пътеводител на българската бира се разпространява безплатно в ресторанти, пицарии, бирарии и барове. Всеки собственик или управител на заведение може да се свърже на телефон 02/989 40 24 със Съюза на пивоварите, за да получи за своите клиенти безплатно Пътеводителя на българската бира.