Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Пивоварният сектор генерира 53 милиарда евро данъчни приходи и 2 милиона работни места в ЕС

Пивоварният секторРезултатите от последното проучване на Ernst & Young за приноса на пивоварната индустрия към европейската икономика през 2012 г. бяха публично представени в Брюксел на годишната гала вечер на Пивоварите на Европа. Данните показват, че секторът се адаптира към настоящите икономически трудности и има потенциал за растеж и създаване на работни места.

Според Анри Малос, председател на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК): „Днес Европа трябва да подкрепя икономическите сектори с потенциал за растеж и създаване на повече работни места. Това се отнася с пълна сила и за пивоварния сектор в ЕС.” В тази връзка е и специалното становище на ЕИСК за стимулиране на европейската пивоварна промишленост, където Европейският икономически и социален комитет „насочва вниманието на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета и държавите членки към определени ключови политики, които би трябвало да бъдат сериозно обмислени, за да може европейският пивоварен сектор да реализира своя пълен потенциал за растеж.”

Докладът на Ernst & Young сочи, че през 2012 г. производството и продажбите на бира са генерирали 53 милиарда евро данъчни приходи за правителствата в страните на ЕС и 2 милиони работни места. Секторът бележи 4% ръст в износа, като формира приходи в размер на 3 милиарда евро в търговския баланс на ЕС.

След известен период на спад, производството и обемът на потреблението в пивоварния сектор в Европа показват признаци на възстановяване. По данни на Ernst & Young, страните от Европейския съюз общо са произвели 390 милиона хектолитра бира, с което заемат второ място в света по този показател. На първо място по производство на пиво продължава да е Китай с 443 милиона хектолитра, а на трето – САЩ с 230 млн. хектолитра.

74 млн. хектолитра от произведената в ЕС бира е реализирана като износ към трети пазари и вътрешнообщностни доставки, а вносът на бира от страни извън ЕС е близо 47 милиона хектолитра. През 2012 г. пазарът на пиво в страните от ЕС общо възлиза на 357 милиона хектолитра, а средната консумация на глава от населението е 70 литра.

Проучването на Ernst & Young сочи, че добавената стойност, генерирана от производството и продажбите на бира, се изчислява на 51,5 милиарда евро. От тях 11,6% е добавената стойност за самите пивоварни компании, 10% - за секторите на доставчиците, 28% - за сектора ХоРеКа и 2% за търговията на дребно.

През 2012 г. пивоварните компании в ЕС са вложили 23 милиарда евро по веригата на доставките за производството на бира, в резултат на което в тези браншове са генерирани близо 316 000 работни места. Най-много средства са инвестирани в опаковки – 5,4 милиарда евро и в селскостопански суровини – 3,7 милиарда евро. Проучването на Ernst & Young отчита, че 50% от реколтата на ечемик в Европа е изкупена за производството на пивоварен малц, който е основната съставка на бирата.

Според доклада на Ernst & Young през 2012 г. пивоварният сектор в България е генерирал 163 милиона евро приходи за държавния бюджет и е допринесъл за поддържането на 28 900 работни места (директна и индиректна работна заетост). Добавената стойност от производството и продажбите на бира се изчислява на 126 милиона евро, което е с 6 милиона евро (5%) повече, в сравнение с 2008 г.

През 2012 г. в нашата страна са произведени 4 992 300 хектолитра пиво и са консумирани 5 403 900 хектолитра. Изчисленията на Ernst & Young показват, че в сравнение с 2010 г. вносът на пиво в страната се е увеличил с повече от 215%, достигайки 424 000 хектолитра. Нарастващото потребление на ценово достъпни вносни марки пиво, плодовите бирени миксове и ръстът на броя чуждестранни туристи, посещаващи страната, са основните причини годишната консумация на глава от населението да е 73 литра и да достигне нивата от 2008 г.

За Пивоварите на Европа

Основана през 1958 г. и със седалище в Брюксел, Пивоварите на Европа е представителната организация на сектора в ЕС и негов „глас” пред европейските и международни институции. Настоящите членове на Пивоварите на Европа са националните браншови асоциации на държавите-членки на ЕС, Норвегия, Швейцария и Турция. Съюзът на пивоварите в България е член на европейската организация от 2008 г. и активно участва във всички нейни проекти и инициативи. За повече информация: www.brewersofeurope.org

За Съюза на пивоварите в България

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) обединява всички производители на бира, малц и хмел в страната. Производствено-техническият капацитет на членовете на сдружението включва: 8 завода за производство на бира, собственост на: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД; 2 предприятия за производство на малц, 1 фабрика за производство на хмелов гранулат и 2 бирарии-минипивоварни във Варна и София.

За допълнителна информация

www.pivovari.com

Ивана Радомирова

Главен секретар на СПБ
телефон: 02/ 9894024

Вера Димитрова

Агенция Havas PR Sofia
Т: 02/400 94 18
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.