Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Облачно, с бира

Индекс на статията

Нови опаковки, нови продукти - производителите на бира се опитват да забавят започналото преди 2 години свиване на пазара

Облачно с бираПазарът на бира не остана незасегнат от кризата през 2010 г. Свитото потребление в страната като цяло се усети най-вече при стоките, които се определят като такива, които не са от първа необходимост. Нещо повече, компаниите в сектора не очакват ръст и през тази година, въпреки че спадът в продажбите вече показва забавяне. В отговор на свитото търсене обаче пивоварите проявяват изключителна изобретателност, като освен оригиналните променени опаковки на пазара вече се появяват и изцяло нови продукти, с които производителите се прицелват в по-широка група потенциални клиенти.

Намалена консумация

След отчетените силни продажби през 2008 г., когато количеството пласирано пиво достига 5.4 млн. хектолитра, с началото на кризата в България консумацията на бира започна да намалява, макар и вече със забавящи се темпове. През 2009 г. пивоварите отчетоха спад от 9.3%, като продажбите достигнаха 4.9 млн. хектолитра, показват данните на Съюза на пивоварите в България, в който членуват "Болярка ВТ", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг България" и "Ломско пиво". По-слабо намаление от 1.2% беше регистрирано през 2010 г., когато пивопроизводителите пласираха 4.8 млн. хектолитра. "Потребителите рязко намалиха консумацията си на всички продукти, които не са от първа необходимост", каза изпълнителният директор на "Болярка ВТ" Мирослав Динев. "Хората по-рядко излизат в заведения и затова най-големият спад идва именно от хорека канала (хотели, ресторанти и кафетерии - бел. ред.)", коментира маркетинг мениджърът на "Загорка" Румен Колев.

За вкъщи

Заклетите привърженици на пенливата течност обаче са намерили своя отговор на кризата. Търсенето на по-изгодни оферти на предлаганите марки бира е пренасочило купувачите към PET опаковките. Според изпълнителния директор на "Каменица" Драган Радивоевич продажбите на пиво в стъклени бутилки имат спад от 14% за 2010 г., но реализацията на бира в пластмасови опаковки за поредна година се е увеличила с 10% и е достигнала 2.6 млн. хектолитра. "Както и при другите бързооборотни стоки, тези данни красноречиво показват преориентирането на консуматорите към продажби за вкъщи", смята той.

На външния пазар

Прогнозите за бранша са, че пазарът ще продължи да се свива и през 2011 г. "Очакваме тежък сезон, лошо време и нископлатежни туристи", посочи изпълнителният директор на "Карлсберг България" Александър Грънчаров. По данни на "Каменица" за първите пет месеца на годината е отбелязан спад от 1% спрямо същия период на 2010 г. В Европа вече се забелязва известно раздвижване на пазарите, но тази възходяща тенденция едва ли ще стигне до България през тази година, смятат и в "Болярка ВТ". Съживяването на търсенето зад граница обаче е добре дошло за българските производители. "С оглед на потенциала на пазарите от Европейския съюз, на които "Болярка" реализира значителна част от своите продажби, очакваме постепенно, но сигурно увеличение на продаваните количества", коментира Динев. Дори и през тежката 2010 г. експортните обеми на "Каменица" са отбелязали значителен ръст от 75% спрямо 2009 г., а за първото полугодие на 2011 г. компанията е изнесла около 26% повече бира в сравнение със същия период на миналата година.

Нови продукти

Интересното през тази година е, че част от пивоварите в страната са решили да тестват пазара с нови продукти. Разширяването на целевата група потребители е един от начините да си осигурят допълнителни приходи. През май "Каменица" пусна нефилтрираното пиво "Пшенично", което е с преобладаващо съдържание на пшеничен малц и е насочено към ценителите на натуралните и нетрадиционни бири, казаха от компанията. "Загорка" залага на иновативната бира с вкус на текила Desperados, която се очаква да привлече по-младите потребители и затова се разпространява изключително в заведенията. "Карлсберг България" пък излиза извън ечемичената група напитки със сайдера си Somersby. Според компанията свежият плодов вкус ще допадне на широк кръг любители на слабоалкохолните напитки, особено през летните месеци.

Променена визия

"Освежаване" има и при визията на предлаганите бири. С нов дизайн е водещата марка на великотърновския завод "Болярка", както и лицензното им пиво Kaltenberg. "Каменица" също е с променена бутилка и етикет, а друга от марките на компанията - "Астика", прави дебют на 600-милилитровата стъклена бутилка на българския пазар. Датската група Carslberg обнови визията на водещия си едноименен бранд, включително на логото и слогана на марката във всички страни, в които присъства, както и в България. Освен това заводът на компанията в Шумен вече предлага пиво в PET бутилки от 0.5 и 1 л, с което отговаря на тенденцията за увеличаване на домашната консумация на бира. В нова стъклена бутилка вече се предлага най-продаваната марка в България "Ариана" на "Загорка". Компанията наскоро лансира на пазара и нова специална опаковка на Heineken. Тя представлява алуминиева бутилка от 0.33 л, която свети на ултравиолетова светлина.

Без чудеса

Променената визия и изцяло новите продукти със сигурност ще привлекат вниманието на повече потребители и ще помогнат на продажбите. Докато обаче безработицата в страната остава висока, а доходите - ниски, производителите не очакват чудеса на пазара. Възстановяването на сектора ще зависи най-вече от възстановяването на икономиката, единодушни са пивоварите.