Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Плодове, подправки и билки освежават виното

Посетителите на „Винария 2013“ могат да опитат наградените напитки

Винария 2013Аромати и вкусове на подправки, билки и плодове отличават новите колекции вина, които ще бъдат представени на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2013“ от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив. Участниците са от 13 държави.

Ясно се забелязва стремежът към уникалност, като се използват нови екзотични сортове грозде и необичайни купажи, а това създава голямо разнообразие, коментира председателят на Националната-лозари винарска камара проф. Пламен Моллов преди началото на дегустациите за определяне на победителите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, които се проведоха от 11 до 17 март в панаира. Сега и любителите могат да видят последните разработки на български и чуждестранни фирми.

Новост в европейски мащаб са продуктите на „Гулбанис вайн“. В тях се експериментира с ванилия и други подправки, горски плодове, ягоди, билки. Така вината получават многопластов аромат и свежест.

В тях се срещат ухания на цитруси, шоколад, кафе, кокос, цветя. Бяло сухо вино с дъх на прясно сено и люляк присъства в асортимента на изба „Логодаж“. Розе от мавруд с коралови нюанси в цвета и сладък финал ще покаже една от най-новите наши изби - „Манастира“. Лек вкус на чушка се усеща в някои от вината на изба „Златен рожен“, която използва билки, горски плодове, дива вишна, ябълка и череша.

Някои от производителите подлагат на прецизна селекция гроздето, което слагат в бъчвите, за да гарантират качеството. Винпром „Пещера“ например е използвал едва 1/3 от реколтата в производството на вина от сортовете „Каберне фран“ и „Сира“. Това са новите две попълнения в елитната колекция „Домейн Пещера“, която може да се види в експозицията на най-големия изложител наред с популярните продукти на компанията.

Винарски изби вече започнаха нарочно да намаляват добивите от лозовите масиви, за да се подобри вкусът на гроздето. Червено сухо премиум вино, направено по този начин, ще покаже изба от Македония. В нейните продукти също има екзотични нотки, постигнати с добавка на пипер, босилек, липов цвят, бъз, стафиди и 11 вида плодове.

Още много новости ще демонстрират участниците в 21-ото издание на „Винария“. Част от тях се състезаваха за наградите - приза „Златен ритон“, златни, сребърни и бронзови медали. В надпреварата участваха 45 фирми, като 20 от тях бяха от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина и 60 от ракия и други спиртни напитки.

Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 3 април.

Открити дегустации на наградените напитки подготвя за посетителите Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която е съорганизатор на изложението. Гостите могат да дадат своите оценки за червени, бели и розови вина в рамките на конкурса „Изборът на потребителя“, който е съвместна инициатива на Международен панаир Пловдив, асоциация „Активни потребители” и НЛВК.

На деловия форум ще бъдат показани също модерни технологии, техника, оборудване, материали, услуги за лозарството и винарството. Заедно с „Винария“ се провежда и „Фудтех“ (за хранителната индустрия), като двете изложения са под егидата на Министерството на земеделието и храните. Паралелно ще се състои и изложбата „Хорека“ за хотелиерско, ресторантьорско и търговско оборудване. Така ще бъдат презентирани напитки, храни и приятна обстановка за тяхното консумиране.