Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Атакуваме скандинавцитe с вино от касис

Вино от касисПлодово вино, произведено у нас, ще се лее в Русия, Полша, както и целия скандинавски пазар, съобщи директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев пред Дартс Нюз. След влизането в сила на новия Закон за виното и спиртните напитки родните винопроизводители имат възможност да произвеждат еликсирите не само от грозде. Според новите правила вино ще може да се прави от ябълки, малини, касис и други. "В момента работната група довършва правилника за прилагането на този закон", каза още Коев.

Според него до разрешение за производство на плодово вино се е стигнало, заради голямото търсене на такъв вид вино на световните пазари. "В европейското законодателство има решение и възможност да се произвеждат такива вина, затова и ние го вкарахме в нашето законодателство като възможност, каза още той. Тези поправки дават възможност на нашите производители на вино да имат алтернативи, да продават различно от гроздовото вино, така че да имат по-големи финансови постъпления, категоричен бе Коев. Доста са заявките за производство на такива вина, затова и смятам, че нашите винопроизводители много гъвкаво и адекватно ще отговорят на тези заявки и ще направят съответните реализации, заяви той.

Според данни на Агенцията по лозата и виното общият износ на вино за 2012 г. възлиза на 59,3 милиона литра. Това е с 1,5% повече от предходната година. Най-големият ръст в продажбите на родните еликсири през изминалата година е на китайския пазар с 196,6%. Азиатската страна е закупила  790 762 литра наше вино миналата година, спрямо 266 588 през 2011 г. Ръст от 75,5% отбелязва пазарът на вината ни в Литва. През 2012 там сме продали 884 750 литра вино. Сериозен спад обаче се забелязва в износа ни за Великобритания. През 2011 там са реализирани 2,3 милиона литра от родните еликсири, но през 2012 продажбите са се свили до 884 750 литра.

Източник: Дартс нюз