Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Нови медицински изследвания доказват че бирата и виното намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

За бирата виното и здраветоЕвропейски учени проведоха изследване, целта на което бе да се установи дали при умерената консумация на бира се проявяват същите сърдечно-съдови защитни модели, както и при виното. Заключението, до което изследователите стигат е, че пивото предпазва сърцето толкова добре, колкото и виното. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J с намаления риск от сърдечносъдови заболявания при умерената консумация на бира и вино.

Основният въпрос, който бе изследван с големи групи хора при мета-анализа, е дали има връзка между количеството и вида консумиран алкохол и сърдечносъдовите проблеми, причиняващи смърт. Досега експерименталните проучвания сочеха, че полифенолите във винените деривати намаляват риска от такъв тип заболявания.

Новият мета-анализ включва 18 изследвания върху пациенти със случаи на кардиологични заболявания с фатален и нефатален край. Важно е да се отбележи, че при анализа на данните от това и други изследвания, трябва да се различават използваните мерни единици за количествата алкохолна напитка „милилитър” и „грам” абсолютен алкохол (АА). Половин литър бира (500 милилитра) съдържат около 20 грама АА, а 500 милилитра вино – 45 грама АА.

Резултатите показват, че при дневна консумация на вино със съдържание на абсолютен алкохол 72 грама, намалява рискът от сърдечносъдово заболяване. Той е най-нисък при 21 грама АА. Същевременно изследванията върху 105 196 човека и 2677 смъртни случая потвърждават J-образната крива и показват максимална защита от сърдечносъдови инциденти с фатален край при 29 грама алкохол на ден.

В проведените 13 проучвания с 224 219 човека учените констатират, че рискът от сърдечно съдови проблеми намалява при консумация на бира със съдържание на 55 грама АА. Най-нисък е рискът при употреба на около 1 литър бира, където съответно алкохолът е 43 грама. J-образната крива при пивото показва максимална защита при тази стойност.

От получените в 12 проучвания резултати, се констатират две тясно припокриващи се криви при сравняване на данните от мета-анализите върху употребата на вино или бира и връзката им с риска от сърдечносъдови заболявания. Учените наблюдават сходен защитен ефект най-вече при умерената консумация на двете напитки - с дневен прием 25 грама абсолютен алкохол.

Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини.

Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма. Учените са убедени, че редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения.

За повече информация:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22076059
http://www.health.am/cardio/more/similar-effects-of-beer-and-wine/
http://www.aim-digest.com/gateway/pages/general/articles/goodnews.htm

Ирина Илиева
Euro RSCG
PR Отдел
Тел: 02/400 94 37, 0885 650 002
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.