Последни новини и събития

Пловдив посрещна Националната бирена ака…

Инициативата на Съюза на пивоварите гостува в Пивоварница Каменица Журналисти и гости се събраха в града на тепетата, за да посетят откритата преди шест месеца „Пивоварница Каменица“. Събитието е част от инициативата Национална бирена академия на Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите...

17-10-2019

Read more

Учените - Бирата е полезна за сърцето

Бирата е полезнаБирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания. До този извод стигнаха изследователи от Италия. Откритието е базирано върху мета-анализ, обхванал над 200 000 души.

Любителите на бирата имат повод да вдигнат наздравица. Специалистите от италианската Фондация за медицински изследвания са установили, че умерената консумация на пиво понижава с 31 % риска от болести на сърцето. Ползата й може да се сравни с пиенето на вино в умерени количества.

Въпреки лошата репутация на кехлибарената течност като виновник за биреното коремче тя е богат източник на витамини и антиоксиданти, които понижават нивата на хомоцистеина в кръвта. Именно високите му нива се явяват рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Антиоксидантите в бирата играят активна роля за предпазване от втвърдяване на артериите. Специалистите напомнят, че тъмното пиво е с по-високо съдържание на антиоксиданти, които унищожават вредните за клетките молекули, известни като свободни радикали. Италианските автори на проучването отбелязват също, че бирата е отлично средство против обезводняване в горещините, тъй като съдържа 93 % вода.

Вече имате сериозни основания да изпиете поне една бира. И все пак умната - не прекалявайте с количеството!!! Наздраве !

Източник: БНТ