Последни новини и събития

Хайде на по халба!

Бирата – натуралност, настроение и кехлибарени мигове с приятели На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник, защото пророк Илия е избран за техен покровител от игумена на Бачковския манастир епископ Наум преди близо 25 години. Това е добър повод да си припомним любопитни факти за бирата и защо човечеството обича...

20-07-2017

Read more

Учените - Бирата е полезна за сърцето

Бирата е полезнаБирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания. До този извод стигнаха изследователи от Италия. Откритието е базирано върху мета-анализ, обхванал над 200 000 души.

Любителите на бирата имат повод да вдигнат наздравица. Специалистите от италианската Фондация за медицински изследвания са установили, че умерената консумация на пиво понижава с 31 % риска от болести на сърцето. Ползата й може да се сравни с пиенето на вино в умерени количества.

Въпреки лошата репутация на кехлибарената течност като виновник за биреното коремче тя е богат източник на витамини и антиоксиданти, които понижават нивата на хомоцистеина в кръвта. Именно високите му нива се явяват рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Антиоксидантите в бирата играят активна роля за предпазване от втвърдяване на артериите. Специалистите напомнят, че тъмното пиво е с по-високо съдържание на антиоксиданти, които унищожават вредните за клетките молекули, известни като свободни радикали. Италианските автори на проучването отбелязват също, че бирата е отлично средство против обезводняване в горещините, тъй като съдържа 93 % вода.

Вече имате сериозни основания да изпиете поне една бира. И все пак умната - не прекалявайте с количеството!!! Наздраве !

Източник: БНТ