Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

4 златни ритона на „Винария“ и за първи път голямо отличие за ракия

Йордан Панайотов и Пламен МолловЧетири златни ритона и 73 златни медала бяха спечелени от най-добрите български вина. Победителите стигнаха до авторитетните награди след оспорвано състезание по време на Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди, който определи призьорите на  „Винария 2012“. Те бяха обявени на тържествена церемония на 15 март вечерта в Международен панаир Пловдив. Отличените тази година са най-престижните български вина, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която организира конкурса и изложбата съвместно с панаира.

Винените „Оскар“-и отидоха при „Домейн Бояр Интернешънъл“ за “Quantum sauvignon blan” от последна реколта, „Сис индъстрийс“ за виното „Братя Минкови шардоне 2010“, „Винпром Пещера“ за „Домейн Пещера сира Тракийска низина 2011“ и „Черноморско злато“ за „Вила Понте каберне совиньон&сира, регионално вино Тракийска низина 2007“. В Нощта на Златния ритон наградите бяха връчени от проф. Пламен Моллов, председателката на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров и изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
За първи път тази година българските производители премериха сили с конкуренти от чужбина, след като Националната лозаро-винарска камара възобнови международния конкурс по случай 20-годишния юбилей на изложбата „Винария“. Така традиционните национални дегустации станаха международни. Те се проведоха по световните стандарти, а в журито участваха енолози и еножурналисти от чужбина. За оценки бяха представени 315 проби – 253 от вино, 54 от ракия, 8 от бренди в завършен търговски вид, а 5% бяха на чуждестранни фирми.

Иван ПапазовПочти половината от пробите имат оценка над 85 точки, т.е. достойни са за златен медал, което показва изключителното ниво на нашите вина, заяви в края на конкурса проф. Пламен Моллов. А в деня на откриването на „Винария 2012“ победителите получиха наградите си.
За първи път бе присъдено Голямо отличие за гроздова ракия, освен 16-те златни медала. С него бе удостоена „Бургас 63, реколта 2005 г.“ на „Черноморско злато“. В групата „Винено бренди“ златните медали са 3.

Освен международния конкурс, преди „Винария“ бяха организирани и Национални дегустации, на които се състезаваха 68 проби от вина и 10 от ракии в незавършен търговски вид. Голямата награда - „Бъчвата на НЛВК“, взе „Черноморско злато“. Енолог на годината стана Димитър Грозев от изба „Терра Тангра“.
По случай юбилея на „Винария“ Международен панаир Пловдив даде специална награда за 20-годишно постоянно участие и принос за развитието на изложбата. Ваучер за безплатен щанд през 2013 г. получи винзавод „Асеновград“.

Дирекция „Специални полицейски сили“ също взе награда, но не за производство на вина, а за опазване на суровината за тях по време на гроздобера. Вече 9 години жандармерията денонощно е по пътищата и в лозовите масиви, когато се прибира реколтата, и така осигурява безопасност на стопаните и тяхната продукция, изтъкна инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, при обявяването на наградата.

Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2012“ продължава до 18 март с участието на близо 200 фирми от 17 държави, които показват вина, напитки, технологии, оборудване, материали и услуги за лозарството и винарстото.

Бюлетин „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ - Изтегли