Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Празник на виното в Асеновград

Празник на винотоДвадесетият "Конкурс за най-добро домашно вино" в община Асеновград ще приключи тържествено утре, 31 януари (вторник), с награждаването на победителите в него.

След като заявка за участие бяха направили 64 винопроизводители, до финала достигнаха 20 участници с 21 вина, реколта 2011 година. Тази година празникът ще бъде изнесен на площад "Акад. Н.Хайтов", където ще бъдат и изложенията на винопроизводители от района. Тържествата започват в 16.30 часа с откриването на изложба в Исторически музей Асеновград - "Виното от неолита до сателита".

В 17.00 ч. старт на празника на виното на площад " Акад. Николай Хайтов" ще даде Виевска фолк група. В 18.30 ч. победителите в конкурса " Най-добро домашно вино" ще бъдат обявени и ще получат своите награди. Безпристрастното жури и журито на публиката ще обявят своите номинации за първо, второ и трето място за червените вина и 5 поощрителни награди.

Наградите ще връчат д-р Емил Караиванов, кмет на община Асеновград, и д-р Светозар Шуманов, председател на Общински съвет Асеновград. Своите предпочитания към участвалите в надпреварата винопроизводители и техните вина ще отбележат с награди и Съюзът на предприемачите, които ще връчат наградата от жури на публиката, Ресторант "Асеновец", които ще дадат награда на най-възрастния участник в конкурса и Ротари клуб, които ще наградят най- младия участник. В юбилейното издание на конкурса ще бъдат отличени с грамоти и всички победители през изминалите 20 години от първото издание на конкурса.

На чаша вино в хотел Асеновец, от 19.00 часа за винарите ще пее народният певец Здравко Мандаджиев и Македонски хор, ще танцуват фолклорна танцова формация "Етноритъм" и формация "Дивна". Специален гост за празника ще бъде Николай Славеев.

Източник: Plovdiv 24