Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Съюзът на пивоварите в България съчета традиции и бъдеще

Известният археолог проф. Николай Овчаров представи артефакти от древността за възникването на пивопроизводството по нашите земи

Есенен бирен салон Българската бира и пивопроизводство – от артефактите на древността до нанотехнологиите на съвременната наука бяха акцентите на традиционния Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. Събитието събра на едно място археологът проф.Николай Овчаров, посланика на Дания Н.Пр. Коре Янсон, бардът Васко Кръпката, диетологът проф. Донка Байкова, вицепрезидентът на Европейската асоциация на шеф-готвачите Ради Стамболов, писателят и председател на Бирената партия Жоро Гълов, много медии, топ мениджърите на пивоварните компании, представители на държавната администрация, научните среди, артистичната бохема и на дипломатически мисии.

„Присъствието ви тук тази вечер е още едно доказателство, че бирата е общоевропейската напитка на непринуденото общуване. Миналата седмица председателят на Европейската комисия г-н Барозу даде висока оценка на пивоварната индустрия, която има съществен принос към икономиката и социалните приоритети на страните от ЕС, формирайки в потребителите нова култура за умерена консумация. Есенен бирен салонБългарските пивовари са активни участници в тези процеси. Добавената стойност на бирената индустрия в страната се изчислява на 219 милиона лева, а приходите към бюджета – 297 милиона лева. Работната заетост в българските пивоварни е 3000 човека, а индиректната - в секторите на нашите доставчици, е над 8000 работни места.”, коментира председателят на Съюза на пивоварите Рууд ван ден Ейнден.

Есенният бирен салон е част от тържествените инициативи, с които през тази година родните пивовари отбелязват три емблематични юбилея – 55 години българска пивоварна наука, 20 години Съюз на пивоварите в България и 130 години пивоварна индустрия в страната. По повод историята и традициите, известният познавач на древността проф. Николай Овчаров представи артефакти за приготвяне на пиво по нашите земи, които подкрепят тезата, че напитката е била позната отпреди близо 10 000 години, макар и в далеч по-примитивен вид от днешната бира.

В продължение на научните съобщения, проф. дтн Валентин Бъчваров – директор на Института по криобиология и хранителни технологии, представи качествата и полезните свойства на пивото при умерена консумация. Той обясни, че те се дължат най-вече на хранителните вещества на растителните суровини ечемичен малц и хмел, които заедно с бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка. Десетките изследвания, проведени от проф. Бъчваров и негови колеги върху ефекта от умерената консумация на бира, са убедително доказателство, че кехлибарената напитка може да бъде част от здравословния хранителен режим на хората над 18 години.

Есенен бирен салонТъмната бира е добър пример за тази констатация. Тя е по-плътна заради специалните тъмни малцове, което носи голяма наситеност на характерните за бирата антиоксиданти, полифеноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В, ресвиратрол. Тези качества правят тъмното пиво много подходящо за консумация през зимните месеци и все по-голям кръг потребители оценяват неговите плътни вкусове и аромати. По данни на Съюза на пивоварите традиционно в периода октомври – март консумацията на тъмни бири в страната заема около 10% , а годишният им пазарен дял е между 3 и 4%. 

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на сдружението са „Болярка ВТ” АД, „Загорка” АД, „Каменица”АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво”АД.

За допълнителна информация:

Магдалена Маринова
„Връзки с обществеността”
Агенция Euro RSCG Sofia
Т: 02/400 94 31
М: 0884/ 666 338, 0898/ 418 040
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.