Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Ракия ли е ракинята

Ракия ли е ракинятаНай-старото сведение за консумацията на ракия у нас беше открито по време на разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, под ръководството на археолога проф. Константин Тотев. Сведението представлява надпис върху керамичен съд от началото на 14-ти век, който е написан на старобългарски и гласи: „Аз пих на празника ракиня".

Веднага след това директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров заяви, че ракията е българско изобретение, защото досега се е смятало, че ракията е създадена през 16 век, а нашето керамично парче е от 14 век, т. е. 200 години по-рано българите в столицата Велико Търново са пиели ракия на своите празници.

Проф. Божидар Димитров е категоричен, че въпросът с ракията е изместил голямото откритие - „огромен царски дворец, построен от Асеневци още преди обявяването на въстанието, което доведе до възраждането на българската средновековна държава". Този замък е върху 660 кв. м. площ, запазен е на височина до 6-7 метра, т. е. не е като други големи паметници, които откриваме в земята, обясни проф. Димитров в предаването „Кой говори" по Дарик и добави, че дворецът е разрушен в края на 14 век, това е точно датирана археологическа среда. Керамиката, върху която е надраскан надписът, също е типична за 14 век, произвеждала се е между 12 и 14 век, което показва, че българинът е пиел ракия още тогава.

Историкът и етнолог доц. Михаил Груев е на коренно различно мнение. Той заяви, че археолози от историческия факултет са били напълно изумени от „тези внезапни умозаключения, при това изказани не от самият откривател на находката". Той е убеден, че думата арак е арабска и е нелепо да се твърди, че е българска

Доц. Славия Бърлиева, научен секретар на БАН, е категорична, че в Българския етимологичен речни ясно е казано, че думата ракия под различни форми се среща във всички балкански езици. „Това, което може да промени откритието на проф. Тотев, е, че в речника се казва, че думата идва от арабски, чрез турското влияние. А има и ръкописи, в които се споменава гръцка дума за дестилат, който се нарича айтале, и това е в периода 13-14 век. Така че на Балканите много отдавна се използва твърдия алкохол", заяви доц. Бърлиева и допълни, че проф. Тотев е направил голям принос в историята на старобългарския език, защото в нито един от старобългарските паметници не се среща думата ракиня.

Източник: Dariknews