Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Видинските стопани предпочитат все повече винените сортове грозде

Винени сортовеТази година лозите във Видин дават един добър процент на родовитост, отрупани са с грозде и очакванията за реколтата от грозде от стопаните са големи, каза за Радио “Фокус” - Видин Красимира Владимирова, научен сътрудник по лозарство в Опитна станция по земеделие-Видин. Тя обясни, че е добре сега на този етап да се направи още една зелена резитба, да се премахне и част от плодородните леторасти, възможно е сега да се премахнат и част от гроздовете. Това се прави с цел да не се изтощават лозите, да натрупа повече грозде и захари и да узрее по-добре наесен. Експертът каза още, че като цяло насажденията са в добро състояние, годината е добра. Последните две седмици се наблюдава поява на брашнеста мана. „В тази фаза на развитие на самите лози тя напада директно грозда, като се появяват кафяви петна. Хубавото е, че заразата не е масова, а високите температури в момента над 35 градуса водят до загиване на болестите. Самата мана така ще калцира върху ципата на заразените зърна и няма да се разпространи като цяло. Овладяна е засега от повечето частни стопани и в масивите стопаните са на четвърто, пето до шесто пръскане”, обясни Владимирова.

Лошото е, че сортове, типични за региона и много разпространени преди, сега не са толкова популярни, като например новоселската гъмза, местна гордост. Най-разпространени във Видинския край са сортовете мускат отонел, каберне совиньон, мерло, напоследък има и масиви шардоне, траминер. Все повече производителите избягват да отглеждат десертно грозде и наблягат на винените сортове, това се отчита при частните стопани от региона, уточни Красимира Владимирова.

Владимирова припомни миналата година и лошата реколта, която отчетоха стопаните. Причините са били появата на обикновената мана, която мумифицира самите гроздове или т.нар. кафяво гниене. Миналата година маната е причинила увреждания на самите гроздове и затова реколтата е била по-оскъдна. Тези стопани, които не са успели навреме да третират лозовите масиви, са претърпели сериозни загуби. Тя посъветва стопаните да извършват наблюдения на масивите, да не пръскат без това да е наложително и да се съветват със специалисти. В момента, когато се засече болестта е добре веднага да се третира, за да се ограничат пораженията. Тя допълни, че година с година не си приличат и не може еднакво да се спазват схемите за пръскане. Ако годината е суха броят на пръсканията е по-малък, ако е по-влажна с повече валеж тогава се увеличават и пръсканията с необходимите препарати.

Източник: Агенция Фокус