Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Приносът на пивоварната индустрия в страната към икономиката и обществото

Съюз на пивоварите в БългарияВ деня на своя професионален празник – Илинден, Съюзът на пивоварите в България (СПБ) организира пресконференция за приноса на пивоварната индустрия към икономиката на страната и обществено-полезните инициативи на бранша.

Генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливър Бержерон обяви факти, цифри и новини за европейската бирена индустрия и участието на Съюза на пивоварите в България в проектите на организацията.

По време на пресконференцията Съюзът на пивоварите в България представи развитието на пивоварния сектор през първите шест месеца на 2011 г. и приоритетите за социалната отговорност на членовете на сдружението. Към настоящия момент работната заетост надхвърля 2 900 човека, която сравнена със същия период на предходната 2010 г. е с ръст от 7%. По данни на НОИ минималната работна заплата в сектора е 444 лв.

За първите шест месеца на тази година динамичният инвестиционен процес се равнява на 27 300 000 лева. Високото качество и разнообразие на продукцията и дългосрочните усилия в развиването на ефективната корпоративна социална отговорност, характеризират съвременния облик на пивоварната индустрия в България. През първото шестмесечие на 2011 г., членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 2 436 700 хектолитра (hl) бира. Според използваните опаковки членовете на СПБ са продали най-много бира в РЕТ бутилки – 58%; следвани от продажбите в стъклени бутилки – 33%. По данни на Съюза на пивоварите за първи път от три години насам няма спад в реализацията на пиво, който в пиковите години на икономическата криза достигна общо 15%.

Направените за периода 2006 – 2010 г. вложения в производствени инвестиции, иновации, търговски марки, реклама, обучения и усъвършенстване на човешките ресурси на членовете на СПБ надхвърлят 331 400 000 лева. През последните пет години пивоварният сектор в страната предложи на своите потребители 17 нови марки и асортименти бира. Само за първите шест месеца на тази година на пазара в България се появиха и новите брандове Desperados, Каменица Пшенично, Каменица Fresh Лимон и Somersby Cider.
Съюзът на пивоварите в България вече 20 години успешно поддържа устойчив диалог между работодатели и синдикати. В продължение на това партньорство, по време на пресконференцията беше подписан Меморандум за сътрудничество между работодатели и синдикати при прилагане политиките за корпоративна социална отговорност.

Продължават научните изследвания и публикации по информационната кампания за българската бира, която има за цел да запознае потребителите със суровините, качествата и спецификите на пивото като естествен продукт, както и с ритуалите и традициите на бирената култура. Участието на българските пивовари в прилагането и развитието на общоевропейските инициативи за отговорна консумация на алкохол, партньорските проекти с Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, София и асоциация "Солидарност" - "Родители, вие можете да повлияете, разговаряйте с детето си за алкохола" и "Да поговорим трезво за алкохола" бяха специално отбелязани на събитието.
Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната: "Болярка - В" АД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД, "Ломско пиво" АД и доставчиците на суровини и материали в сектора.

В Деня на пивоваря – Илинден (20 юли) тази година се отбелязват три важни юбилея – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години пивоварна индустрия в страната и 55 години българска пивоварна наука.

За допълнителна информация: www.pivovari.com

Ивана Радомирова
Главен секретар на Съюза на пивоварите
Тел: 02/989 40 24, 0888 707 469

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.