Последни новини и събития

14 000 души се включиха в кампанията за …

Всеки пети българин знае, че спортът е по-добрият начин децата да пораснат, сочи изследване Четвъртокласници и петокласници от 3 училища в Пазарджик ще се включат днес в заключителния за тази година спортен празник, част от превантивната кампания „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ на Съюза на пивоварите в България (СПБ)...

17-11-2017

Read more

През тази година лозарите в страната могат да усвоят 22 милиона евро

Лозарите в странатаПрез тази година лозарите в страната могат да усвоят 22 милиона евро по три евромерки, каза във Варна директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж.Красимир Коев. Най-много средства - близо 17,7 милиона евро са осигурени за преструктуриране на масивите.

Коев посочи, че в страната има 95 096 хектара лозя, като през последните 10 години новозасадените площи са 13 480 хектара. Лозарските стопанства в България са 56 216. Според Коев проблем за България е липсата на достатъчно реклама на продукцията. По думите му традиционните сортове като Мавруд и Димят не са познати в чужбина, въпреки че туристите ги оценяват високо, когато се запознаят с тях.

Коев посочи, че за реклама на продукцията в държави извън ЕС за тази година са предвидени 2,1 милиона евро, но все още няма одобрени проекти по тази мярка. През миналата година България е изнесла близо 57,7 милиона литра вино, допълни Коев. По думите му през 2009 г. количеството е било малко над 53,7 милиона литра. Над 50 на сто от износа е за Русия, а 30 процента - за страни от ЕС.

Източник: БНР