Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

През тази година лозарите в страната могат да усвоят 22 милиона евро

Лозарите в странатаПрез тази година лозарите в страната могат да усвоят 22 милиона евро по три евромерки, каза във Варна директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж.Красимир Коев. Най-много средства - близо 17,7 милиона евро са осигурени за преструктуриране на масивите.

Коев посочи, че в страната има 95 096 хектара лозя, като през последните 10 години новозасадените площи са 13 480 хектара. Лозарските стопанства в България са 56 216. Според Коев проблем за България е липсата на достатъчно реклама на продукцията. По думите му традиционните сортове като Мавруд и Димят не са познати в чужбина, въпреки че туристите ги оценяват високо, когато се запознаят с тях.

Коев посочи, че за реклама на продукцията в държави извън ЕС за тази година са предвидени 2,1 милиона евро, но все още няма одобрени проекти по тази мярка. През миналата година България е изнесла близо 57,7 милиона литра вино, допълни Коев. По думите му през 2009 г. количеството е било малко над 53,7 милиона литра. Над 50 на сто от износа е за Русия, а 30 процента - за страни от ЕС.

Източник: БНР