Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Българското вино носи все повече медали от международни конкурси

Българското виноС 23 отличия само за месец март бяха удостоени българските вина на международни конкурси. 5 златни и 12 сребърни медала спечелиха нашите вина от престижното световно изложение “Винали” (Vinalies Internationales) 2011 г. в Париж. Над 100 дегустатори трябваше да определят най-добрите вина в меката на виното измежду 3500 проби от винения еликсир. На специализираното състезание за шардоне в Бургундия – Chardonnay du Monde, българските изби се завърнаха с още 7 медала. В него участваха 38 страни с проби от 914 вина. С толкова отличия, и то само за месец, не могат да се похвалят дори българските спортисти.

„Обикновено печелят награди вината, които са типично български, т.е. има нещо, което географски определя отличията им – обяснява медалите за българските вина в интервю за Радио България Пламен Димитров, собственик на винарска изба. – Всеки, който обича и цени виното, предпочита нови усещания, нови познания, сякаш пътува по света. Затова нашите сортове, от типа мавруд, доста добре се реализират на пазарите, а пък изкушават и специалистите - журито, енолозите. Те също искат да научат нещо. През последните години ние, българите, така се стараем, че започнахме да произвеждаме от типичните френски сортове като пино ноар, шира, по-добри вина даже и от Франция. Тези сортове така добре се адаптираха в България, че от тях излизат много хубави вина. Освен това започнахме да използваме един стар трик на французите - производството на купажни вина, т.е. от няколко сорта. Тази техника обаче изисква доста голям опит и рутина. Това е също една от причините да учудваме света с нашето качество.”

Традициите във винопроизводството у нас водят началото си дълбоко в древността. Еликсирът на боговете по нашите земи е бил известен на траките още преди 5000 години. Първите лози са навярно пренесени от тях тук от Близкия и Средния Изток. Траките са били едни от най-добрите винари в Античността. Според Омир, най-ароматното и тежко вино, което Одисей използвал за да упои циклопите, идвало от град Маронея в тогавашна Тракия. Бог Дионис е най-красноречивият пример за култа на траките към виното. Освен това, малко са страните като България, които могат да се похвалят с Ден на лозаря.

Традициите оцеляват през хилядолетията, а в новата история на виното е записано, че през 1966 г. България става шестият най-голям износител на вино в света. Днес близо 80 на сто от производството на избите се изнася в чужбина. Типично българските сортове грозде са мавруд, мелник, гъмза, памид и димят. През последните години бяха вложени много средства за подобряване на лозарството и технологичното състояние на винарството. Започнаха да се прилагат нови технологии, които доведоха до производството на качествени вина с характерен собствен стил. Българският винен пазар стана доста разнообразен. Около 60 на сто от потребителите предпочитат масовите евтини вина или домашното производство. Една четвърт обаче консумират висококачествени вина. Именно това са хората, които ценят културата на виното и общуването на чаша ароматно питие, познават различните сортове и марки. Какви са тенденциите – повече масови или висококачествени вина ще произвеждат българските изби.

„Трябва да има баланс - категоричен е събеседникът ни. - Навсякъде по света хората всекидневно пият масови вина, които са трапезни, хубави, коректни. А когато искаме да си доставим удоволствие, да направим вечеря за двама на свещи, вече можем да си позволим „висока летва”. Познанието на вината е познание за света. Можеш да пътуваш до Австралия, Южна Африка, Аржентина, Чили, пиейки глътка вино. Така усещаш аромата на страната, стига да имаш вкусова и сетивна култура.”

„Пийте непознати вина, това е моят съвет, пийте вина от българския сорт мавруд, от сорта широка мелнишка лоза - амброзията на траките, от сорта гъмза - съветва винопроизводителят Пламен Димитров. - Всеки може да намери нещо по-интересно, ако се съобрязява със сортовото разнообразие на страната, в която се произвежда виното. Между другото, едно най-обикновено българско вино, произведено от сорта мавруд, без особени претенции в своята категория, спечели миналата година два златни медала в Мадрид, Испания. А това е страната, в която се произвежда в момента най-много вино в света.”

Източник: БНР