Последни новини и събития

Хайде на по халба!

Бирата – натуралност, настроение и кехлибарени мигове с приятели На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник, защото пророк Илия е избран за техен покровител от игумена на Бачковския манастир епископ Наум преди близо 25 години. Това е добър повод да си припомним любопитни факти за бирата и защо човечеството обича...

20-07-2017

Read more

Международната организация по лозата и виното открива представителство в България

ВинотоВ централата на Международната организация по лозата и виното (OIV) в Париж, Франция се проведе среща между генералния директор на OIV Федерико Кастелучи, Йан Юбан - съветник по юридическите въпроси на OIV и упълномощеният от министъра на земеделието директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното инж. Красимир Коев, съобщиха от МЗХ. Те обсъдиха, възможностите за по-тясно сътрудничество, както и за откриване на представителство на OIV в България.

Ръководството на OIV предложи у нас да се създаде Национален комитет на Организацията с цел легитимиране на страната ни като лидер в района. Националният комитет ще бъде под егидата на OIV и Министерство на земеделието и храните. Той ще провежда политиката на ОIV на Балканския полуостров и сред страните от групата за Черноморско икономическо сътрудничество. Националният комитет ще привлича нови членове и ще повиши престижа на Република България, както на ниво OIV, така в световен мащаб. Това ще има и пряко отражение върху качеството и реализацията на българските вина.

Кастелучи изрази готовност при създаването на Националния комитет да посети България. Генералният директор на OIV предложи да се проведе Световен конгрес на лозата и виното и Генерална асамблея на OIV в страната ни.

Източник: Агенция Фокус