Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

UNESDA опровергава изявления относно карамеления оцветител 4-МЕI

Безалкохолни напиткиСъюзът на европейските асоциации на производителите на безалкохолни напитки UNESDA публикува официално становище в отговор на твърденията на американските учени от Центъра за наука в интерес на обществото CSPI, че изкуственият карамелен оцветител 4-MEI е опасен и е необходимо да бъде забранен.

UNESDA твърдо подчертава, че нито една официална регулаторна институция не е обявила 4-MEI за канцерогенен или опасен, и от името на индустрията за безалкохолни напитки отказва да забрани оцветителя поради липса на доказателства.

Присъствието на оцветителя в много напитки отговаря на всички изисквания за безопасност, наложени от европейското законодателство, както и на изискванията на СЗО. Оцветителят 4-MEI се използва в голям брой домашни и пакетирани ястия, а също така често е резултат от запичането или загряването на храните.

Важно е да се подчертае, че искането на CSPI е базирано само на едно изследване приложено на мишки и няма твърди доказателства за становището им. За да достигне нивото на 4-MEI в мишките от това изследване, човек трябва да изпие близо 11000 литра безалкохолно.

Американската национална токсикологична програма също е провела изследването, но с плъхове, като резултатите сочат, че 4-MEI не е дори слабо канцерогенен. Много учени смятат, че изследвания върху мишки трудно могат да се отнесат към хора, тъй като мишките често развиват спонтанни тумори, които не са свързани с конкретното изследване.

Европейската индустрия за безалкохолни напитки винаги е държала на пълната безопасност и качество на всички съставки, използвани в произодството на напитките. Всички добавки са изследвани и инспектирани, и са официално обявени за безопасни от регулаторни тела на европейско и световно ниво.

Всички нови научни изследвания и резултати се взимат под внимание и се преглеждат обстойно, с цел пълна безопасност на съставките и напитките, така че хората могат да бъдат спокойни и уверени в качеството им.

Източник: АПБНБ