Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Бутикови серии вина пускат български изби

Винария 2011Все по-изискани ставата вината на българските изби. Това показват заявените до момента новости, които ще бъдат демонстрирани по време на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2011“ от 23 до 26 февруари в панаирния комплекс в Пловдив.

Като световна новост е представено червеното сухо вино „Хипноза мерло резерва“ на „Логодаж“. То е направено от най-доброто грозде на едно единствено, селектирано лозе в региона на Мелник, с контролиран добив, зрялост и качество на плода, при пълен технологичен контрол на отглеждането, обясняват производителите.

В лимитирана серия от 5000 бутилки пуска своето „Шато Дионис – каберне совиньон“ фирма „Вини“. Гроздето е брано от 100-годишно лозе, а напитката е отлежавала в дъбови бъчви по класическа технология. Всяка бутилка е с индивидуален номер и има сертификат за качество.
Новост за българския пазар е виното совиньон блан с аромат на пъпеш, трева и свеж лайм. Това е елегантен совиньон направен с остроумие и стил, който си подхожда идеално с морски дарове и сладкиши, казват майсторите от винарска изба „Брестовица“ на кооперация „Нов живот“.

В изискан стил вече е и известната водка „Флирт“ на „Винпром Пещера“. Бутилката и етикетът имат нов дизайн, разработен от известна дизайнерска агенция. С нова, разчупена визия, модерен етикет и уникална капачка са и други две напитки на компанията – мастика и мента „Пещера“, които също ще бъдат показани на „Винария 2011“.

След успешен дебют на чуждестранния пазар сега и у нас ще бъдат предложени вината с марка „Jazz“ - мерло, пино ноар, каберне совиньон, совиньон бран и гевюрцтраминер, на „Панда инвест“.

В синхрон с тенденцията да се предлагат вина в лимитирани серии е експозицията на българската фирма „Дилком“, включваща цветни принтери за печат на етикети с висока резолюция и малки тиражи. Тези принтери са новост у нас.

Посетителите специалисти ще могат да видят на „Винария 2011“ и технологията „Делтекс“, която е най-модерната и ефективна за създаване на нови лозя, овощни градини и оранжерии. При нея стоманената тел се заменя с полиестерен кабел, който е 2.5 пъти по-здрав и 10 пъти по-лек, с гарантирана трайност 35 години. Представя я българският клон на „Франс Интернасионал Агро Алимантер“.

Хранителни продукти и деликатеси, които се съчетават с новите висококачествени напитки на българските производители, ще бъдат експонирани по щандовете на изложбата „Фудтех 2011“. Тя се провежда за първи път паралелно с „Винария“ като част от промените в програмата на Международен панаир Пловдив, целящи да се създадат по-модерни условия за бизнес в националния изложбен център.