Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Трифон Зарезан е - лозарите празнуват

Трифон ЗарезанДнес се чества също Денят на лозаря - "Трифон Зарезан", посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път се отбелязва официално през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон и е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането у нас през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник се чества на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. "

Трифон Зарезан е голям празник за плевенските лозари. В края на 19 век в Плевен е открито първото у нас земеделско училище и е създадена първата винарска изба в страната, предава БНР. Единственият у нас институт по лозарство и винарство, който е на 109 години, съхранява най-богатия на Балканите генофонд с над 2000 сорта български лози.

Със зарязването на лозето започва новата селскостопанска година за жителите на видинското Ново село. По традиция те отбелязват Трифон Зарезан по стар стил с голямо тържество.

Лозарството е основен поминък на населението и затова 14 февруари е празник на община Ново село, казва Светла Бондова, организатор на общоселското тържество.

"Да благослови труда на лозарите е поканен видинският владика Дометиан. В ритуала по зарязването на лозето са включени всички самодейни състави на читалището - певци, танцьори, духова музика", обясни Бондова.

Буре с вино да почерпи гостите ще докара лозарска компания, която отглежда големи масиви в района, а по традиция след дегустация частните лозари ще изберат помежду си най-добър лозар и винар.

В Добрич местният винен завод ще почерпи в етнографския комплекс жители и гости на града с чаша червено вино, а в балчишкото село Гурково миналогодишният цар на лозята Николай Колев ще поведе общоселския ритуал по зарязването.

Трифон Зарезан е празник на Сухиндол. Там в началото на 20-ти век е създадена първата на Балканите лозаро-винарска кооперация "Гъмза". Гост на празника ще бъде президентът Георги Първанов.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще посети винарска изба в село Огняново, община Пазарджик.

Източник: Български фактор