Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Винопроизводството в страната е ударено сериозно от кризата

ВинопроизводствотоВинопроизводството в страната е ударено сериозно от кризата и няма изгледи положението скоро да се промени.

В това е категоричен председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов, който днес даде старт на дегустациите за „Винария 2011".

Той уточни, че за една година износът ни на международните пазари е паднал с 10 на сто. За да смекчи мрачната си прогноза, Моллов допълни, че това не е фатално. Кризата не се отразява толкова на цените, колкото на количествата, които изнасяме. И в момента масовите партиди вървят между 80 цента и 1 евро за литър. Според Пламен Моллов сътресенията в бранша са предизвикани от няколко основни фактора. Сред тях са лошите инвестиции и репресията на големите вериги магазини, които налагат нереално ниски цени. Това свива продажбите и на вътрешния пазар. Финалният удар нанася сивата икономика.

Пламен Моллов - председател на УС на БЛВК: „Вътрешният пазар около 50% е от неясни по произход вина и ракии." Като основен враг на големите легални производители Моллов посочи малкия селски винар. Според него той произвежда няколко тона повече, отколкото може реално да изпие. Останалото се пласира на черно.

Пламен Моллов - „Целият проблем не е в това, че се произвежда домашно вино, което излиза на пазара, а в липсата на контрол." Като модел на подражание по отношение на данъчната политика в бранша, Пламен Моллов посочи Италия. Там има повече от 600 000 малки производители. Всичките са регистрирани и подлежат на контрол.

Източник: БНТ