Последни новини и събития

Силно българско присъствие на Европейски…

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в „BrewUp“, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен...

09-06-2022

Read more

Развитие на пивоварната индустрия и дейността на СПБ през 2010 година

СПБДнес, 1. 02.2011, Съюзът на пивоварите в България (СПБ) представи развитието на пивоварния бранш през изминалата 2010 г и отчете дейността на сдружението. В организацията членуват производителите на бира: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД, “Ломско пиво” АД, минипивоварните „При кмета” в София и „Вентура”- Варна.
През 2010 г. членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 4 815 000 хектолитра бира. Цифрите сочат, че икономическата криза продължава да се отразява върху продажбите на пивопроизводителите. Най-силно нейното влияние се вижда от анализа на пазара по видове опаковки: стъклени бутилки – 37%; РЕТ – 53,6%; наливно пиво – 5,6%, кенове – 3,8%. Продажбите на пиво в стъклени бутилки имат спад от 14%, докато за поредна година реализацията на бира в пластмасови опаковки се е увеличила с 10%, достигайки 2 580 000 хектолитра. Тенденцията на спад (около 15%) в продажбите на студения пазар се запазва през цялата година. Както и при другите бързооборотни стоки, тези данни достатъчно красноречиво показват преориентирането на консуматорите към продажби за вкъщи и търсенето на по-евтини стоки. Според маркетингови агенции консумацията на бира в страната е намаляла с около 4,5%.

Продажби на пиво през 2010

Над 45 милиона лева са направените през 2010 г. вложения на членовете на СПБ в оборудване и технологично обновяване на производството, логистични центрове и депа, иновации, материали и опаковки за търговските марки. Запази се тенденцията от последните години за инвестиции в обновяването на бутилки, кенове, етикети и капачки на лицензионни и местни марки бира на всички членове на СПБ. През изминалата година пивоварният сектор в страната продължи да предлага на своите потребители над 80 асортимента бира. На пазара се появи и нов бранд „Gredberg”, производство на „Ломско пиво” АД.

Инвестиции през 2010

През 2010 г. членовете на СПБ са платили към националния бюджет - над 139 милиона лева. Общо в бранша работят около 2800 човека. По данни на НОИ минималната заплата в сектора «Производство на пиво и малц» за 2010 г. е била 386 лв. Въз основа на действащия Браншови колективен трудов договор през 2011 тя ще се повиши на 401 лв. Това е ясно доказателство, че въпреки последствията от икономическата криза, грижата за работещите в сектора продължава да е приоритет за работодателите, членуващи в СПБ.

Нещо повече - Съюзът на пивоварите обяви, че независимо от стагнацията на пазара, няма да спре финансирането на проектите си за корпоративна социална отговорност както вътре в компаниите, така и в общите инициативи под егидата на СПБ. Съвместно с Превантивно-информационния център, София продължава образователната кампания "Родители, вие можете да повлияете. Разговаряйте с детето си за алкохола".
Окуражени от постигнатите през 2010 г. резултати и положителния отзвук в обществото, тазгодишните инициативи на пивоварите са разширени с партньорството на НПО «Солидарност». На телефона на «Солидарност» 0888 991866 и на инфолинията drugsinfo-bg.org всеки заинтересован може да намери професионална и адекватна консултация по въпросите на превенцията и алкохола.

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини и материали. Компаниите от браншовата организация заемат около 95% от местния пазар на пиво. За председател на Управителния съвет на сдружението през 2011 е избран Рууд ван ден Ейнден.

Новата 2011 година е изпълнена със значими юбилеи – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години българска пивоварна промишленост и 55 г. пивоварна наука. Зад всяка бутилка пиво в магазина, зад всяка чаша бира в заведението, стои дългогодишен опит, добри производствени практики, целият човешки и бизнес потенциал на членовете на Съюза на пивоварите. Потребителите заслужават да знаят това. Ето защо, въпреки предизвикателствата на кризата, предстоят много събития и новини, с които пивоварната общност публично ще отбележи емблематичните годишнини.

За допълнителна информация – www.pivovari.com

Ивана Радомирова
Главен секретар на СПБ
телефони: 02/ 9894024
0888 707 469