Последни новини и събития

Пловдив посрещна Националната бирена ака…

Инициативата на Съюза на пивоварите гостува в Пивоварница Каменица Журналисти и гости се събраха в града на тепетата, за да посетят откритата преди шест месеца „Пивоварница Каменица“. Събитието е част от инициативата Национална бирена академия на Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите...

17-10-2019

Read more

Бирата е полезна за здравето

Бирата е полезнаПиенето на половин литър бира на ден е полезно за здравето, показва изненадващо изследване на испански учени. Те установили, че умереното консумиране на бира намалява опасността от диабет и от високо кръвно налягане и помага на хората да отслабнат.

Д-р Рамон Еструч и д-р Роса Ламуела изследвали 1249 мъже и жени над 57 години за целите на проучването си, озаглавено „Бира, средиземноморска диета и сърдечно-съдови заболявания”. Те установили, че тези участници, които комбинирали средиземноморската диета с половин литър бира „не само, че не напълнявали, но в някои случаи дори отслабвали”. В половин литър бира има около 200 калории, колкото в чаша кафе лате с пълномаслено мляко. Лекарите установили, че бирата е също толкова полезна за здравето, колкото умерената консумация на вино.

Бирата съдържа фолиева киселина, витамини, желязо и калций, които според изследването имат „защитен” ефект за сърдечно-съдовата система. Освен това тя е със сравнително ниско алкохолно съдържание спрямо други видове алкохол. Участниците в изследването, които редовно пиели умерени количества бира, било по-малко вероятно да се страдат от диабет или високо кръвно и имат по-ниско съдържание на телесни мазнини, пише БГНЕС.

„С това изследване опровергаваме митове. Знаем, че бирата не е виновна за наднорменото тегло”, заяви д-р Ламуела. Учените препоръчват на жените да пият по две малки чаши бира на ден, а мъжете - по три, като ги съчетават със здравословен хранителен режим и упражнения.

Източник: Darik News