Браншовата организация отбелязва три юбилея - 135 години пивоварна промишленост в България, 60 години пивоварна наука, 25 години Съюз на пивоварите у нас

Пресконференция на СПБ 2016Капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България в периода от 2011 до днес са над 315 млн. лева, а считано от 1994 г. - близо 1 млрд. 130 млн. лева, според данни на браншовата организация. Над 40 са новите марки и асортименти бира, позиционирани на пазара през последните 5 години.  
Тези и други актуални резултати и тенденции в сектора бяха представени по време на пресконференция на Съюза на пивоварите, ден преди професионалния празник на бранша – Илинден.  В събитието взеха участие членове на УС и представители на мениджърските екипи на пивоварните компании.

Специален гост на пресконференцията беше Пиер-Оливър Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа, който сподели: „Европейската бирена индустрия се възстановява от финансовата криза. Мащабът на икономическия ефект от производството и продажбите на бира е съизмерим с този на БВП на една малка държава-членка на ЕС. Секторът на продажби на бира в сферата на хотелиерството и ресторантьорството генерира около 23 млрд. евро добавена стойност, самият пивоварен сектор - около 16 млрд. евро, а секторите на доставчиците на суровини и материали - над 8 млрд. Около 2,3 млн. са пряко или косвено заетите, свързани с бирения сектор. Икономическият принос на бирения сектор е не само за тези, които работят директно за пивоварните, но и за европейската икономика като цяло. Този принос е важен и за националните икономики и пазари на страните членки на ЕС. Данни за България потвърждават това.“

В периода 2011 – 2015 г. средната консумация на бира на глава от населението в страната е 72 литра или 144 халби бира, колкото е и средното потребление на пиво в страните от ЕС през последните 5 години. Традиционно с най-висока консумация е населението в държави, известни с пивоварната си култура като Чехия, където средната консумация за същия период е 144 л. (288 халби), и Германия - 107 литра или 214 халби бира на човек.
Според данни на Съюза на пивоварите, за последните 5 години в България са произведени близо 25 млн. хектолитра бира, от които членовете на СПБ : „Болярка – ВТ“ АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД и „Ломско пиво” АД имат общ производствен дял 99%. През изминалата 2015 г. те са реализирали 5 050 100 hl пиво, което е почти 4% повече от продажбите им през 2014 г. и общо заемат 93-94% от българския бирен пазар. През 2015 г. средната консумация на бира на глава от населението у нас е 73,5 л. Налице е тенденция за увеличаване на продажбите през заведенията, а за първите 6 месеца на тази година обемът на продажбите се запазва на нивата за същия период на миналата година. Последна продуктова иновация са непастьоризираните бири, които допълват разнообразието от нови асортименти червено, бок, лагер, тъмно, радлер.

Изложба Пътят на българското пиво„В съвременното развитие на българската пивоварна индустрия най-характерни са непрекъснатото продуктово обновление и безупречното качество на категорията. Напоследък все по-голяма популярност набират непастьоризираното или нефилтрираното пиво, които препращат към спомените от миналото. Малко екстравагантно тези бири ги наричам винтидж. Производството им изисква отлични умения на майсторите пивовари, технологични иновации  и, разбира се, инвестиции не само в разработката, рецептурата и производството, но и в цялостния имидж на продукта – от суровините до опаковката и комуникацията му към потребителите.”- коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

Обичайно в пивопроизводството у нас се влагат годишно 100 хиляди тона малц и 400-450 тона хмел.  През изминалата година в страната са произведени 41 000 тона малц.  Годишното производството на хмел е около 100-120 тона.

Провежданите през годините проучвания от агенция „Ипсос“ показват, че традиционно с най-голяма честота на консумация на бира са градовете Русе, Монтана, Бургас. През миналия месец любителите на пивото в Русе средно са пили бира 13 пъти, в Монтана - 11 пъти, в Плевен и Бургас - 10 пъти.  Мъжете продължават да бъдат твърди фенове на пенливата напитка - те пият бира поне 12 пъти в месеца, докато жените - 5 пъти. Не само мъжете, но и дамите в Русе също са големи почитатели на пивото и го консумират 9 пъти месечно.

Тази година пивоварите отбелязват - 135 години пивоварна промишленост в България, 60 години пивоварна наука,  25 години Съюз на пивоварите. По повод на трите юбилея Съюзът на пивоварите в партньорство със Столична община откри и специална фотоизложба, която в снимки разказва за историята на пивопроизводството у нас.  Любителите на пенливата напитка могат да се насладят на интересните моменти от „Пътят на българското пиво“ в градинката на „Кристал“ срещу Военния клуб. Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.
В своята 25 годишна история Съюзът на пивоварите в България реализира редица проекти с принос към устойчивото развитие на пивоварния бранш. Сдружението е единствената браншова организация в страната, която осъществява обща за сектора партньорска програма за социална отговорност, включваща: кампания за превенция употребата на алкохол от лица под 18 г. „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, стандарти и система за саморегулация на търговските комуникации, общоевропейски ангажимент за доброволно представяне на информация за енергийната и хранителна стойност на пивото.  Последните години СПБ позиционира в страната пан-европейския иновативен проект Positive Story of Beer, фокусиран върху популяризиране качествата на пивото, спецификите на пивоварната технология, ефекта от умерената консумация на пиво и развитието на категория. Под мотото Love Beer се организират редица инициативи за преодоляване на стереотипите за категорията и в подкрепа на модерната бирена култура.  

За контакти:

Виктория Иванова
Агенция Knowbox
М: 0895 655 822
Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Съюз на пивоварите в България
Тел: 02/ 989 40 24
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.