Български вина наградени в РумънияБукурещ 05.06.2014г. Двустранна Търговска Камара България Румъния (ДТКБР), има удоволствието да обяви резултатите, постигнати от Българските винопроизводители, взели участие на 19-то издание на Международен Винен Конкурс Букурещ 2014, организирано под патронажа на Международната Организация по Вината и Лозята, в дните между 22-25 Май 2014г.

От общо 712 вида вина, изпратени от 19 държави, бяха тествани 15 проби от България, 6 от които грабнаха медали. Пробите 4 Seasons Summer, траминер от Домейн Юстина ЕООД и Encore Syrah от Катаржина Естейт Еоод, спечелиха Златни Медали в съответните категории, а други 4 Български винарни, спечелиха Сребърни медали.

Забележително е присъствието на международното жури, формирано от 21 члена – 9 от Румъния и останалите 12 чужбина. Експертите от Франция, Италия, Германия, Швеция, САЩ, Колумбия, България и Молдова, оценяваха качеството, цвета и вида на вината, регистрирани в конкурса, заедно с експерти, които участват за първи път – Хонг Конг, Полша, Хърватска и Словакия.

Българските вина се конкурираха с много други: почти 400 от Румъния, не по-малко от 110 от Молдова, 68 от Италия, страни с традиция, известни лозя и множество титли и винени сортове.

Класификация на държавите по регистрирани проби:

  • 395 – Румъния, 30% наградени
  • 110 – Молдова, 34% наградени
  • 68 – Италия, 24% наградени
  • 38 – Франция, 42% наградени
  • 23 – Португалия, 30% наградени
  • 15 – България, 47% наградени

Статистиката на конкурса, сочи че от 712 регистрирани проби, 673 са от сортовете бяло, червено вино и розе, 43 пенливи вина и 6 други напитки с гроздов произход. От общо 624-те проби непенливи вина, 24 бяха колекционерски, 7 специални вина (Porto, Madera, Tokay Aszu) и 6 натурални вина.

Българските винопроизводители бяха представени от Двустранна Търговска Камара България Румъния, чиито председател – г-н Дору Драгомир, получи медалите от тяхно име на Официалното Награждаване, състояло се на 03.06.2014г. в Румънската Националната Библиотека: ‘’ Това е признание за качеството на българските вина, регистрирани в конкурса, българските производители заслужават нашите поздравления за медалите и наградите. Също така е признание и за усилията на ДТКБР да обединява интересите на бизнеса от две страни, както и да съдейства за подобряване на търговията и културен обмен.” добави г-н Драгомир.

Относно Двустранна Търговска Камара България – Румъния:

ДТКБР е създадена през 2013г., с главната цел да подкрепя и популяризира търговията между България и Румъния. Понастоящем ДТКБР има 25 члена, сред които, CertAsig, Citibank Bulgaria, Cleantech Bulgaria, CMS Cameron McKenna , Exsto Management, Happy Tour, Best Western Hotel Expo Bulgaria, Metix , MOBEXPERT, OMV, Radisson Sofia, Rapido, Synevo, Romstal Bulgaria, UTI Romania. През изминалата година, ДТКБР присъства на множество събития. Тази година програма на Камарата е изпълнена с различни участия на национално и европейско ниво. Програмата със събития на Камарата, включва бизнес мисии, участие в международни панаири и изложби, конференции и работни групи по теми, свързани с Дунавската стратегия и др.

Най-значимото събитие през юни месец ще е предстоящия Международен бизнес форум Бизнес Мост за устойчиво развитие между Румъния и България", което ще се проведе в Гюргево на 20 юни 2014г.

За повече информация или контакт с ДТКБР, моля посетете www.bccbr.com

Адриана Сарафска Тел:+359 888 35 88 35

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.