Винарска изба Дамяница

Дамяница e основана през 1940 г. Винарната се намира в югозападна България - долината на река Струма. Това е най-слънчевият и най-топлият лозаро-винарски регион в България, където лозята са разположени по каменистите хълмове, ограждащи речната долина. Защитени от суровите ветрове от север и открити за мекото влияние на Средиземно море, слънчевите терени и техните вулканични почви дават изключителна плодова реколта на вината. Винарната се е посветила на производството на вина от висок клас, предназначени за хора, които ценят уникалния автентичен вкус. Индивидуалният подход за всяка една партида вино е с цел минимални обработки, които в най-голяма степен да покажат природата на продукта. Посредством блендиране се търси и допълва липсващия елемент от пъзела на винения вкус, вместо да се търси баланс чрез обработки. Моментът на гроздобера се определя на база постигане на органолептични характеристики на гроздето. Брането е ръчно в 10 кг касетки. Гроздето се сортира ръчно.

Най-важните лозя включват района Ничия земя - 10-километровата тясна ивица, граничната зона между България и южните й съседки, , която преди разделяше световете на социализма и капитализма, е екологичен рай – без замърсяване, със запазена растителност и животинска среда. Тук лозята се къпят в слънце и дават сочно и богато на плодов аромат грозде. В тази девствена територия през 1998 год. се ражда първата реколта червено вино No Man’s Land, направено от лозя, израснали свободно в тази Ничия земя.

Отличителната индивидуалност на вината на Дамяница се придава от Широколистната мелнишка лоза и свързаната с нея Ранна мелнишка лоза - два местни български сорта, уникални за този лозарски регион. Сортът Широка мелнишка лоза, известен още като "Мелник", е един от най-старите сортове в света и уникален за България. Той расте единствено около Мелник и близките села. Мелник е къснозреещ сорт - гроздоберът е в средата на октомври. Виното от този сорт е плодово, с меки танини, с типичен вкус. Някои от вината от този местен сорт са с аромат на тютюн и кожа, подходящи са за отлежаване в дъбови бъчви, което им придава топлота и изтънченост във вкуса.

Освен това, Каберне совиньон, Мерло и Каберне Фран, които също се отглеждат в този район, дават възможност да се произвеждат превъзходни вина с голяма комплексност и балансираност. Винарната разширява своята гама от вина и сега произвежда изтънчени вина от сорта Рубин – уникална кръстоска на Небиоло и Шира, създаден в България преди повече от половин век и отглеждан само в южния централен регион на страната.

Най-известни марки на винарна “Дамяница” са No Man’s Land, Kometa, ReDark и Uniqato, носещи отличията на световни конкурси като Mundus Vini – Германия, Decanter World Wine Awards - Великобритания, International Wine Challenge - Великобритания, Vinalies Internationales – Франция, НЛВК – България.

За контакти:

Дамяница – винарна

2813 с. Дамяница, община Сандански

Телефон: +359/746 30090

Факс: +359/746 30091

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Web: wwww.damianitza.bg