Виното в древносттаИсторията на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. Разказите изобилстват за това, как за първи път е открита тази възхитителна напитка. Един от тях разказва за митичен персийски цар наричан Jamsheed. В неговия двор, гроздето е било съхранявано в делви за консумация извън сезона. Една делва е била изхвърлена, защото сока бе загубил своята сладост и бил считан за отровен. А една от жените от царския харем е страдала от остро главоболие и се опитала да отнеме живота си с така наречената отрова. Тя заспала и след като се събудила, главоболието било изчезнало а тя се чувствала освежена. Разказала на всеки, какво бе сторила и за чудотворния лек, и веднага след това "голямо количество вино бе направено и Jamsheed и неговия двор пиха от новата напитка". И това е по-накратко. Някой, някъде в Мала Азия, вероятно в територията на съвременната Анадола или Грузия, са съхранявали грозде в големи съдове, гроздето се притискало от собственото си тегло. Полученият сок започвал да ферментира и така открили непозната напитка, която доставила удоволствие на несметен брой хора. Големите цивилизации на Древна Гърция и Рим са проследили назад във времето праисторията на виното, с подобни легенди за неговото откритие. Древен Египет ни е оставил до днес винени листи и стенна живопис; наистина те дори са записвали върху делвите реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците въвели закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино.
Първата важна стъпка е било култивирането на лозата.
Археолозите са в състояние да кажат дали гроздовите семки намерени на мястото на древни селища са от диви или култивирани лози. Най-ранните гроздови семки от култивирана лоза били датирани от около 7000 години и са били открити в Кавказ в източния край на Черно море, там където сега е Анадолската част от Турция и Грузия, в район, подходящ за отглеждането на гроздето.
Виното при елинитеВажна роля в повсеместното разпространение на винопроизводството по света е изиграло това, че древните гърци, а по-късно римляните са възприели правенето на вино като важна част от живота си, докато в други части на света, където е имало основно диви лози, като Персия, Индия и Китай, виното не е оставило трайна следа.
В Елинския свят, Дионис е важна фигура, тъй както Бакхус за римляните. Дионис е казал, да пренесат лозата до Гърция от Мала Азия, и гърците пренесли вино през Адриатика. На свой ред, римляните разпространили лозарството цяла Европа, като например във Франция, Англия, Германия и на Иберийския полуостров. С разпространението на римската Империя, култа към Бакхус също се разпространявал. Римляните са се славили като най-добрите лозари в Южна Италия, които произвеждат вина като Caecuban, Massic и Falernum, които са били оценени високо в древността. Най-големият център на търговията с вино било пристанището на Древен Рим Помпей, където един търговец на виното е бил достатъчно богат, за да изгради цял амфитеатър.

Бакхус с чаша виноОще по-значимо е използването на вино в Евхаристията като символ на Кръвта на Христос и на самия живот. Съществуват многобройни препратки към виното в цялата Библия. Ной е бил описан като първият пияница, а в рамките на Стария Завет, виното е символ на просперитет.
Христовото първо чудо е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана. Лекарствената мощ на виното е била призната от Свети Петър, който увещава Тимотей: "да не пиеш повече вода, но употребявай малко вино за стомаха си". Виното е неразривно свързано с Християнството, а също представлява основна част от ритуала на юдаизма, но в контраст на това, то е забранено в мюсюлманската религия. Тъй като Християнството се разпространява из Западна Европа, възниква необходимостта от лозя, и точно тази необходимост гарантира, че винопроизводството ще продължава да съществува по време на тъмните векове след падането на Римската империя. Виното се е превърнало в основна част от средиземноморския начин на живот, но на север от Алпите, където са понесени многобройни атаки от орди на нашественици, след падането на Римската империя, бъдещето на римските лозя може би да е било под въпрос, ако не е била християнската църква и нейната нужда от вино за Евхаристията. В монашеските общности в цяла Европа поддържат лозята, а по време на тъмните векове, монасите са допринесли много за подобряване на виното. В средновековна Бургундия, монасите са били сред първите, които изследват почвата на Côte d'Or, избират на най-добрите изложения, където гроздето узрявало рано и т.н.
Монасите се нуждаели от вино, не само за Евхаристията, но също така и за техните гости, защото манастирите са били “три-звездните” хотели на Средновековието за заможни пътници. Виното е било и важна търговска стока. Като такава тя е била важна както за гърците и римляните, така и за средновековна Европа. Пристанище Бордо процъфтява в резултат на износа на вино за Англия, Шотландия и Северна Европа. Лесният речен транспорт е от решаващо значение, преди всичко, когато пътуване по суша е опасно и пътищата са често непроходими. Виното е транспортирано в бъчви, които са тежки и трудни за пренасяне, така че превоза по вода по протежение на бреговете на реките е от съществено значение. Така лозята около Бордо запазват своята привилегирована позиция, пред конкуренцията на останалите лозя. Славата на вината от долината на Рона процъфтява, както и тези на Мозелl и Рейн; Бургундия намира своя пазар в Париж, защото това е мястото, където речните системи позволяват транспорта. Търговията между Лондон и Бордо процъфтява; Едуард II поръчва еквивалентна на повече от един милион бутилки от Франция през 1308, за да отпразнува своята сватба с Изабела. Според Елизабет I, почти три века по-късно, англичаните консумират повече от 40 милиона бутилки вино на година, в допълнение към бира и сокове, в момент, когато населението е само 6,1 млн. В действителност, виното е необходимост, а не лукс, тъй като водоснабдяването, особено в големите градове, е било често затруднено, а виното е било известно с антисептичните си свойства, а това помага за облекчаване на последиците от замърсена вода.