Дегустация на пивоДегустацията на пивото е един от най-интересните, но може би и най-сложните моменти в неговото производство. Тя е един своеобразен завършек на множество скрити процеси, протекли преди това, но допринесли чрез себе си за характера на напитката, предложена за дегустационна оценка. Самата дегустация цели да придаде един лесно възприемащ се и достатъчно точен израз, на всички зрителни, ароматни и вкусови усещания, предизвикани при отпиване на дадената напитка. Една добра оценка почти винаги отваря вълшебната вратичка, през която напитката добива право да премине, и да попадне в широкия свят на консуматора. Оценката е изразът на всички положителни и отрицателни впечатления и емоции, изпитани от дегустиращия. Тя позволява всеки един от нас бързо да добие представа за същността, качеството, че дори и за характера на напитката. Макар че самата оценка е един най-обикновен числов израз, тя крие зад себе си един изключително обаятелен и особен букет от качества, присъщи на всеки един добър дегустатор. Става въпрос за едно наистина реално и смислено описание на качествата, които откриваме в дегустираната напитка. Описание, което може да ориентира всеки, за цвета, интензитета, аромата, вкуса и тялото на питието. Това от своя страна е свързано с много практически опит и много добра сетивна памет, която има възможността точно да сравни даден цвят, аромат или вкус с нещо познато и реално. Всичко това не винаги се свързва с вродения талант. Понякога то е постигнато с много и упорита работа, добро обучение и познаване на същността на напитката. Именно тези способности поставят една условна граница между един истински дегустатор и консуматор. Не случайно дегустацията е вид изкуство, а най-добрите в него – уважавани и търсени хора.

Условия за провеждане на дегустация

Дегустационна зала

Преди всичко, дегустацията тя се провежда в специално обособени дегустационни зали, при които са налице всички необходими условия – светлина, чист въздух, постоянна температура, удобни работни места и подходящи аксесоари. Спазването на подходящите условия е една от основните предпоставки за провеждането на една пълноценна дегустация, по простата причина, че дегустаторът разчита предимно на своите сетива, а те от своя страна могат да бъдат повлияни в една или друга посока от заобикалящите го условия.
Самата дегустационната зала трябва да бъде светла и с широк достъп на естествена светлина. Желателно е мебелировката да бъде изпълнена в светли тонове, които не причиняват излишни отражения и не отвличат вниманието с излишна екстравагантност. Въздухът в помещението трябва да бъде пресен и без странични аромати.

Температура

Пивата предварително се охлаждат до оптималната температура, при която те най-пълно разкриват своите характерни черти. Разбира се, възможни са и леко корекции на тези температури, които могат да бъдат съобразени и с различните типове пива, които ще бъдат дегустирани.

Чаша

Характера на стъклото и самата форма на чашата дават пряко отражение върху зрителните възприятия. Но щом става въпрос за нея, то нека чашата бъде с леко стеснение към върха. Това от своя страна спомага за едно своеобразно концентриране на ароматите на пивото - съответно, тяхното по-лесно възприемане и правилно интерпретиране. Съществуват и съвсем различен вид чаши.

Основни показатели за оценка

Цвят и бистрота

Дегустация на пивоПървоначално пивото се предценява по неговия цвят и интензитет. Тук отново трябва да се поясни, че съществуват множество, и различни по характер пива, така че е необходимо да се съобразим и с този факт. В България познаваме преди всичко светлите пива, и до известна степен тъмните. Така че, напълно е възможно да пренебрегнем качествата на непознатите за нас пива, което разбира се е грешка.
Светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. Абсолютно важно е да се съобрази типа пиво, който се дегустира. При визуалната оценка се включва и бистротата на пивото. Обикновено то е с кристална бистрота, но при т.нар. “живо пиво”, мътнотата е негов харктерен и желан белег.

Аромат

След своеобразната оценка на цвета и бистротата на пивото, идва ред и на неговия аромат. Преценката му в описателна форма би била доста трудна, поради богатството на езика, и индивидуалната сетивна способност. Целият ароматен комплекс лесно се усеща с едно просто завъртане на пивото в чашата. Въпреки това, важно е да се оцени дали конкретния аромат, или букет от такива, изглежда типичен за даденото пиво. При едно светло пиво, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат, докато при по-специалните и тъмни пива, карамелната нотка започва да доминира над останалите, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове.

Вкус

Докосвайки се до свежия аромат на пивото, все пак то трябва да бъде и отпито, а това е най-добрата част от дегустацията, защото може да сме замечтани и омагьосани от искрящия цвят и свеж аромат, но всъщност отпиването въплащава истинската цел на пивото – да достави удоволствие. За разлика от други напитки, при една дегустация на пиво се прави голяма глътка. Това допринася за по-пълното и истинско усещане за вкуса, тялото, хмеловата горчивина и газировката. Получава се един богат комплекс от чувства, който трябва да бъде насочен към конкретния тип пиво, което се дегустира. Разнообразието от пива е голямо, съответно всяко едно притежава своя специфична черта. Светлите пива притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях е леката горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива. Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, със своята присъща, лека карамелна сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус.Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки. Въобще, едно огромно богатство, част от което има за всеки любител на качественото и свежо българско пиво.