Требиано - чужд винен сорт гроздеТребиано е италианското име на този сорт, а иначе е познат под името Требиано Тускано, за да се разграничи от няколко други, много подобни на Требиано сорта. Той е един от водещите сортове бяло, винено грозде в Италия със своите 50 000 хектара, които са три пъти повече от хектарите на сорта, които държи второто място – Требиано Романоло. Разпространен е в южна Франция, а от там и в областта на Коняк, където е имало нужда някой да запълни празнината оставена от Фол Бланж, който бива присаден, след като чепките му изгниват. През 1958 година насажденията на Требиано във Франция са 62 000 хектара. До 1979 година насажденията достигат 128 000 хектара, но до 1988 година остават само 108 000 хектара. Официалното френско название на сорта е Угни Блан, но в областта на Коняк е познат като Сейнт Емилиян. В другите области по света, сортът е малко разпространен – 1000 хектара в Южна Африка, 240 хектара в Калифорния и 2200 хектара в Аржентина. В Австралия има около 1000 хектара, от които половината се намират в Нов Южен Уелс, а повечето от останалото в Южна Австралия. Понякога сортът е бил наричан Бяла Сира или Бял Ермитаж, но по никакъв начин не е свързан със Сира, а и не е бил отглеждан в региона на Ермитаж във Франция.

Требиано е устойчив на болести и много продуктивен сорт, който цъфти късно и расте доста изправен. Листата му са големи, плътни, груби и релефни, повечето са триделни и са склонни да се навиват навътре; тъмно зелени са отгоре и окосмени отдолу. Чепките са добре запълнени, продълговати и цилиндрични по форма, с големи крила и често с много характерни заострени краища. Плодовете са средно големи и закръглени, зреят сравнително късно и стават златисти на цвят, когато са изложени на слънце. Имат жилава кожа, но нежно и сочно месо, което ги прави лесно раними при механично събиране на реколтата. Сортът е много склонен да пуска нематоди от корените си, когато е отглеждан върху крайбрежните пясъци на южна Франция, където филоксерата не е проблем и лозите могат да се садят без подложки.

При отглеждането му в по-прохладни климатични условия от Требиано могат да се получат вина, които са отлични за дестилацията на бренди. В по-топли местности се получават освежаващи, неутрални вина, които се купажират отлично с по-плодовите видове вина. Сортът е важен компонент за голям брой именити вина от Франция и Италия, включително червените вина на Чианти и Кот-дю-Рон.