Совиньон Блан - чужд винен сорт гроздеСъс своите засадени 12 000 хектара през 1988 година, Совиньон Блан се нарежда на пета позиция сред белите винени сортове засаждани във Франция. Площите са се увеличили чувствително след 1958 година, когато Совиньон Блан достига осемнадесето място сред най-засажданите сортове в световен мащаб. Основните насаждения са в региона на Бордо, където се използва като малък, но важен партньор на Семийон. Има малко засадени площи и в долината Лоара, където се използва самостоятелно във вино производството. Има и няколко хиляди хектара Совиньон Блан в северна Италия, но се е разпространил и в страните от източна Европа. В Калифорния има засадени около 5400 хектара, но повечето от 3400 хектара засадени в Чили под името Совиньон, който всъщност се оказва сорта познат във Франция Sauvignonasse или Токай Фрюлано в Италия. В Австралия насажденията със Совиньон Блан са 1000 хектара, повече от половината са в Южна Австралия, а останалото е разпределено между Виктория, Нов Южен Уелс и Западна Австралия.

Совиньон Блан е устойчив на болести сорт, който расте сравнително изправен. Има груби, релефни от три до петделни листа, които се различават от тези на Семийон по по-закръглените си зъбци, малко повече са окосмени от долната си страна, и са някак по-светло зелени и по-набръчкани на вид от тези на Семийон. Сортът Sauvignonasse споменат по-горе, който се среща в Австралия само като отделни лозички в по-старите лозя, има дори по-светло зелени и по-набръчкани листа от тези на Совиньон Блан, чиито чепки са малки, цилиндрични, сбити, а понякога са и крилати. Плодовете са къси, овални и зеленикаво-жълти на цвят.

В по-прохладни климатични условия, подобно на тези в долината Лоара, от Совиньон Блан се произвеждат вина със силни сортови характеристики. Това се вижда и при вината от по-хладните региони на Австралия, а неизвестността на сорта най-вероятно спъва неговото приемане и утвърждаване като сорт. Сортовите характеристики не са толкова силно осезаеми в по-топлите местности, където от Совиньон Блан се получават приятни, освежаващи, кисели вина. Той е много важен компонент за направата на белите вина на Бордо и освен за купажирането му със Семийон, на Совиньон Блан заслужава да му се обърне повече внимание и грижи в Австралия.