Санджовезе - чужд винен сорт гроздеСъдейки по количеството засадени площи и добивите от реколтата, Санджовезе е водещ винен сорт в Италия. Заради смесените насаждения от лози и дървета, региона не е добре очертан, но продукцията, която дава е около половин милион тона грозде годишно. Предполага се, че сорта произхожда от Тоскана, но е разпространено и в много други региони в Италия. Kaто изключим 5000 хектара засадени в Аржентина, Санджовезе не се отглежда в много други страни, като в Австралия се среща само като отделни лозички в Мадгий под името Канайоло, който е друг сорт от Тоскана.

Санджовезе е сравнително устойчив на болести сорт грозде, който се стели. Листата са средно големи, почти цялостни до триделни, гладки до плоски, със съвсем малко окосмение от долната страна. Синусът на дръжката е с формата на отворено “U”. Чепките са малки до средно големи, крилати, добре запълнени до сбити. Плодовете са средни по размер, къси и овални, с тежък цвят.

Санджовезе се използва в много утвърдени италиански вина, понякога самостоятелно, понякога се купажира с три или четири други сорта. Може би най-известното от тези вина е Чианти, за което 50-80 % от използваното за направата му грозде е Санджовезе, заедно с Канайоло, Требиано, Малвазия дел Чианто и малко Колорино.